nieuws

BAM start proef: driemaal zoveel gerecycled materiaal in asfalt

infra 22

BAM start proef: driemaal zoveel gerecycled materiaal in asfalt

BAM en de provincies Noord-Brabant en Gelderland starten een proef met hergebruikt asfalt. Twee ‘proefvakken’ op provinciale wegen worden uitgerust met maximaal 93 procent gerecycled materiaal. Dit is driemaal zoveel als bij huidige hergebruikte asfaltdeklagen.

Het moet leiden tot een energie- en CO2-reductie van circa 30 procent. Beide 1 kilometer lange proefvakken bevatten dubbellaags zoab. Dit levert een geluidsreductie van 7 decibel op. Uit testen blijkt dat het asfalt ‘kwalitatief minimaal gelijkwaardig is aan traditioneel geproduceerde deklagen en vaak zelfs beter’.

80 procent gerecycled materiaal

BAM brengt komend weekend in de N279 Veghel/’s-Hertogenbosch het eerste proefvak aan. Deze bestaat uit circa 80 procent gerecycled materiaal. Een deel van de N338 bij Doesburg krijgt het weekend daarop een deklaag met een recyclingwaarde van circa 93 procent. Ook het bindmiddel van dit asfalt is grotendeels geproduceerd met hergebruikte materialen.

Doorbraak op het gebied van duurzaamheid

Gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland is blij dat ‘deze doorbraak op het gebied van duurzaamheid’ in Gelderland getest wordt. ‘‘Als de testen positief uitvallen boeken we een belangrijke milieuwinst. Bewoners zullen ook blij zijn met stillere wegen.’’

De proef is het sluitstuk van het Europese demonstratieproject Low Emission2 Asphalt Pavement (LE2AP). Het project heeft als doel ‘de weg te bereiden naar duurzame asfaltproductie’.

Reageer op dit artikel