nieuws

Rijkswaterstaat mag voorlopig door met kappen ooibos

infra 9

Rijkswaterstaat mag voorlopig door met kappen ooibos

Rijkswaterstaat mag voorlopig doorgaan met het kappen van de ooibossen in de Crobse Waard. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak aangespannen door de Gelderse Natuur en Milieufederatie. 

Rijkswaterstaat is vorige week begonnen met fase 3 van het programma Stroomlijn. Daarin wordt de begroeiing in de uiterwaarden van de grote rivieren gekapt om te voorkomen dat het de afvoer van rivierwater bij hoge waterstanden belemmert.

De Milieufederatie verzet zich tegen vooral tegen het kappen van het zachthoutooibos aan de Waal boven Zaltbommel. Het natuurverlies wordt volgens de federatie niet gecompenseerd en Rijkswaterstaat houdt bovendien onvoldoende rekening met de bevers die in het gebied voorkomen.  De rechter oordeelde niettemin dat Rijkswaterstaat zich netjes aan alle spelregels had gehouden en zag geen reden de werkzaamheden voorlopig op te schorten zoals was geeist.

In september dient bij de Raad van State de bodemprocedure over dezelfde kwestie. 

Reageer op dit artikel