nieuws

Geen zorgen CFE over omzetdaling baggerdochter Deme

infra 24

Geen zorgen CFE over omzetdaling baggerdochter Deme
Deme-group.com

De Belgische bouwgroep CFE heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een omzet geboekt van 1,22 miljard euro. Dat is een kwart minder in de dezelfde periode vorig jaar.

Het moederconcern van baggeraar Deme zag ook de winst dalen, met ruim 50 procent tot 75,5 miljoen.

De omzetdaling werd vooral veroorzaakt door een terugval in omzet bij Deme. Het baggerbedrijf was in het eerste half jaar goed voor 803 miljoen aan opbrengsten, een daling van 34 procent. Daarbij merkt CFE wel op dat Deme een jaar eerder “een buitengewoon hoge activiteit” kende vanwege de verbreding van het Suezkanaal in Egypte.

Deme werd echter ook geconfronteerd met uitstel van projecten, met als gevolg een lagere bezettingsgraad van de baggervloot. Die “vertraagde fasering van verschillende grote projecten” zal volgens CFE ook doorwegen op de totale omzet van Deme dit jaar. “Deze zal lager liggen dan in 2015, ondanks het vooruitzicht op een hoge activiteit in het tweede semester”.

Record

Echt zorgen lijkt CFE zich echter niet te maken over de omzetval. Het concern zag het orderboek van Deme met bijna 14 procent toenemen tot ruim 3,6 miljard euro, een absoluut record voor de baggeraar. Daarin zitten ook nieuwe opdrachten voor de aanleg van windparken. Zo werd onder meer de order voor de bouw van het windmolenpark Merkur binnengehaald, een klus van 650 miljoen.

Deme en CFE werken bovendien mee aan de aanleg van de Fehmarnbelt, de grootste wegtunnel ter wereld tussen Duitsland en Denemarken. Deze opdracht, met een geschatte waarde van 700 miljoen voor Deme en CFE, is nog niet opgenomen in het orderboek.

Verlies

De bouwpoot van CFE wist in het eerste halfjaar de omzet met 24 procent op te voeren tot net iets meer dan 400 miljoen. De bouwtak wist bovendien het verlies van een jaar geleden, van 4,6 miljoen, om te buigen in een winst van 7,6 miljoen. De orderportefeuille liep wel terug, met ruim 11 procent tot 739 miljoen.

“De marktomstandigheden in België en de grotere selectiviteit bij het aannemen van opdrachten hebben hun stempel gedrukt op het orderboek van de dochtermaatschappijen CFE Bâtiment Brabant Wallonie en CFE Bouw Vlaanderen”, aldus het concern in een toelichting op de cijfers. Inmiddels is CFE Bouw Vlaanderen er in geslaagd om “enkele grote orders” binnen te halen, net als CFE Polska.

Reageer op dit artikel