nieuws

Kamp wijst alternatief tracé 380 kV-verbinding Zeeland af

infra Premium 7

Kamp wijst alternatief tracé 380 kV-verbinding Zeeland af

Minister Kamp ziet niets in een alternatieve route voor de voorgestelde 380 kV-hoogspaningsverbinding tussen Borssele en Rilland. Dat heeft hij de provincie Zeeland en de gemeenten Kapelle en Reimerswaal per brief laten weten. Het door de drie overheden aangedragen alternatief zou volgens Kamp 300 miljoen euro meer kosten.

De nieuwe 80 kV-hoogspaningsverbinding tussen Borssele en Rilland is onder andere nodig omdat er onvoldoende aansluitcapaciteit beschikbaar is om nieuwe conventionele opwekking, offshore windenergie en windenergie op land aan te sluiten op de 380 kV verbinding in Zeeland. Kamp presenteerde in maart een voorkeurstracé voor de verbinding. De provincie Zeeland en de gemeenten Kapelle en Reimerswaal droegen daarop een alternatief aan.

Maar Kamp vindt dat alternatief te duur. Hij schrijft dat “het wijzigen van het tracé heeft gevolgen voor onder meer de vergunningen, de door TenneT af te sluiten zakelijk recht overeenkomsten en voor de woningen die aangemerkt worden als een gevoelige bestemming.” Daardoor kan de vertraging van het project oplopen tot 2,5 jaar. Dat levert volgens Kamp “verschillende risico’s op ten aanzien van onderhoud, leveringszekerheid en het aansluiten van nieuwe productiecapaciteit, het meest direct voor de aansluiting van de windparken op zee.”

Omdat de nieuwe windparken op zee niet tijdig kunnen worden aangesloten moet volgens de minister rekening gehouden worden met extra kosten ten opzichte van het voorkeursalternatief die kunnen oplopen tot meer dan 300 miljoen euro.

Reageer op dit artikel