nieuws

Daling Europese bouwproductie zet door

infra 6

Daling Europese bouwproductie zet door

Opnieuw is de bouwproductie in de eurozone gedaald. In mei bedroeg de afname 0,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

In april werd al een daling van 0,3 procent genoteerd. Ook in de maanden daarvoor was sprake van een dalende bouwproductie. Alleen in januari kenden de negentien landen die de euro voeren een stijgend bouwvolume.

Vooral in de grond-, weg- en waterbouw liep de productie in mei terug, met bijna 2 procent. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, bedroeg de afname in deze deelsector zelfs 6,6 procent.

Nederland behoort tot een van de negen landen met een dalende bouwproductie in mei. Ons lande kende ten opzichte van april 0,4 procent minder bouwactiviteit. Op jaarbasis was echter sprake van een groei van 2,1 procent. Dat is wel minder dan in de afgelopen maanden. In december werd nog een stijging van 15 procent gemeten. In februari bedroeg de toename 8 procent, twee maanden laten 6,1 procent.

Koploper

In Zweden noteerde Eurostat ruim 14 procent meer bouwactiviteit op jaarbasis en was daarmee koploper in Europa. Ook Roemenië deed het, met een groei van 7,5 procent, goed. Veel minder verging het Hongarije (-26,6 procent) en Slovenië (-21,2 procent).

Ook in de grote Europese bouweconomieën Engeland (-3,9 procent), Frankrijk (-3,9 procent) en Duitsland (-1,6 procent) was sprake van een dalende productie.

Reageer op dit artikel