nieuws

Zeewind goedkoper te winnen

infra 3

Zeewind goedkoper te winnen

Windmolens op zee worden goedkoper omdat negen landen de handen ineenslaan bij de bouw van nieuwe parken in de Noordzee.

Nederland heeft maandag met Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken, Ierland, Zweden en Noorwegen afgesproken de planning en realisatie van windparken op zee te coördineren. Ook worden nationale regels voor het netbeheer en het verkrijgen van subsidies en vergunningen beter op elkaar afgestemd.

Minister Kamp (Economische Zaken): “Door beter samen te werken, kunnen windparken op zee goedkoper worden gebouwd. De komende jaren worden in Nederland vijf windparken op zee ontwikkeld. Mede daardoor groeit het aandeel hernieuwbare energie in Nederland in 2023 tot 16%. Maar er is nog veel meer ruimte op de Noordzee beschikbaar. Samen met andere landen kijken we nu naar nieuwe parken tot 2050 in de verwachting dat het aandeel wind verder kan groeien.”

De landen gaan serieus kijken naar gezamenlijke ontwikkeling en bouw van grootschalige windparken op zee. Het is in de toekomst denkbaar dat windparken die dicht bij elkaar liggen in verschillende buurlanden bijvoorbeeld met één elektriciteitskabel van zee naar land verbonden worden, in plaats van per land één aparte kabel.

Reageer op dit artikel