nieuws

VolkerWessels heeft primeur HoloLens

infra Premium 82

VolkerWessels heeft primeur HoloLens
Microsoft

VolkerWessels-onderneming Volker InfraDesign heeft woensdag als eerste infrabedrijf de HoloLens van Microsoft ingezet op een bouwproject. Dat gebeurde op de nieuw aan te leggen N18 tussen Groenlo en Enschede (‘de nieuwe Twenteroute’). Met de speciale bril is het mogelijk om een 3D-ontwerp van in dit geval een viaduct  op de beoogde bouwlocatie te projecteren.

De HoloLens van technologiebedrijf Microsoft is een bril die 3D tekeningen in de werkelijkheid projecteert. Gebruikers kijken door de bril en zien de normale wereld met daarin een extra laag. Die laag kan gebouwen, kunstwerken, wegen, maar ook bewegend beeld als auto’s en vliegtuigen bevatten. Met het apparaat is het mogelijk een blik in de nog te bouwen toekomst te werpen.

Kunstwerken

Volker Infradesign, het ontwerpbureau van VolkerWessels, gebruikt de HoloLens om een serie kunstwerken in de nieuwe N18 in het landschap te projecteren. Softwarebedrijf en cloud-expert Sparked bouwde daar een speciale app voor. Leden van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de nieuwe Twenteroute tussen Groenlo en Enschede mochten als eersten in Nederland door de HoloLens kijken en zodoende met eigen ogen zien hoe de kunstwerken in het landschap liggen en hoe de detaillering eruit ziet. En dit keer niet vanaf vellen papier, maar in zogenoemde ‘mixed reality’ .

Volgens Volker Infradesign kan het daarmee verkregen inzicht in de uiteindelijke situatie  ‘discussiepunten’ die vaak later in het ontwerp- en realisatieproces ontstaan naar voren halen. De investering in de besluitvorming over deze punten, die nu vroegtijdig in het ontwerpproces gedaan wordt, levert een besparing op in tijd en kosten voor zowel de aanneemcombinatie als de opdrachtgever en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

Reageer op dit artikel