nieuws

Versterking Groningse dijk: 180 miljoen

infra 17

Versterking Groningse dijk: 180 miljoen
noorderzijlvest

De versterking van de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl gaat 180 miljoen euro kosten. Dat heeft het waterschap Noorderzijlvest bekendgemaakt. De financiering is inmiddels rond.

De dijk zal komende jaren over een lengte van bijna 12 kilometer worden verhoogd, verbreed en aardbevingbestendig gemaakt. Gemiddeld wordt de dijk een halve meter hoger en tien tot vijftien meter breder. Bij Delfzijl wordt de dijk het meest verhoogd: twee meter.

Het grootste deel van de kosten wordt opgebracht door een bijdrage uit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Het gaat om een bedrag van 114 miljoen euro.

Verder komen er bijdragen van de provincie Groningen en de gemeente Delfzijl, de NAM en de Commissie Bodemdaling. De NAM betaalt het aardbevingsbestendig maken van de dijk. Zelf investeert Noorderzijlvest 9,7 miljoen in het project.

Een deel van de dijk is bekleed met Noorse steen. Uit onderzoek van Deltares is gebleken dat deze bekleding sterk genoeg is en dus niet, zoals eerst werd gevreesd, vervangen hoeft te worden. Dit levert een besparing op van 25 miljoen.

December dit jaar starten de werkzaamheden. Drie jaar later, eind 2019, moet de dijk aan de veiligheidseisen voldoen, aardbevingen kunnen doorstaan en de bodemdaling opvangen.

Reageer op dit artikel