nieuws

Parkeergarages worden longen van de stad

infra Premium 210

Parkeergarages worden longen van de stad

Geen vieze opslagplaatsen van blik meer. Als het aan ENS Technology ligt veranderen parkeergarages in plekken waar de lucht juist wordt gezuiverd.  Niet alleen die van de garage zelf, maar van de complete wijk eromheen.     

Het technologiebedrijf uit Cuijk wil dat doen met een reeks apparaten die fijnstofdeeltjes in de lucht elektrisch laden  waarna ze worden aangetrokken naar een geaarde stalen plaat.  Daar kan het stof simpel worden opgeveegd.  “Wij maken van fijnstof grofstof”,  licht directeur Lia van de Vorle toe.  “Niet vanuit een magische toren of via aangepast  straatmeubilair maar vanuit  parkeergarages. Die bevinden zich vaak in stadscentra waar de luchtkwaliteit beroerd is en moeten meestal toch al geventileerd worden.  Wij hoeven dat alleen maar te combineren met onze technologie. Daarna wordt de lucht vanzelf schoon.”     

Eén  zogeheten Aufero van ENS kan per uur 10.000 kuub lucht zuiveren. En het apparaat gebruikt niet meer energie dan een waterkoker. De apparaten van ENS worden tot nu toe vooral gebruikt  bij cementfabrieken, veevoederfabrieken, veestallen en andere bedrijven waar veel stof vrij komt tijdens de productie.  Sinds anderhalf jaar hangen er ook twee Aufero’s in een parkeergarage onder een winkelcentrum in Cuijk.  Die werden daar geplaatst op verzoek van de winkeliers  die last hadden van uitlaatgas en roet dat door het trappenhuis naar boven trok en neersloeg in hun winkels.  

Ze merkten het effect van de apparaten volgens Van de Vorle direct na plaatsing. Sterker: na een paar weken kregen we van omwonenden al te horen dat zij hun tuinmeubelen en kozijnen ook minder vaak hoefden af te nemen.  Dat bracht ons op het idee de apparatuur gericht daarop te gaan inzetten.  Het leidde tot de ontwikkeling van het concept ‘De longen van de stad’.  Maandag aanstaande wordt het officieel gelanceerd tijdens een symposium in Amsterdam.

 

Het idee doet sterk denken aan de bekende Smog Free Tower van Daan Roosegaarde. En dat is niet toevallig.  In de toren van de Rotterdamse kunstenaar zit namelijk de techniek van ENS Techology,  al bleef dat tot nu toe onderbelicht. Er zitten in totaal drie Aufero’s in Roosegaardes toren.  Bij de lancering van een van de eerdere generatie apparaten van ENS zat Daan Roosegaarde in de zaal en sprak Bob van Ursem van de TU Delft, die ooit het principe van de fijnstof stofzuiger op basis van ionisatie bedacht.  Roosegaarde  kreeg meteen visioenen en zag voor zich hoe je met een toren een gat in de lucht schiet van steden die worstelen met smog. 

Zo kwam het  tot de samenwerking tussen de TU Delft, de kunstenaar en ENS. Begin dit jaar vochten Bob van Ursem  en Roosegaarde op de televisie een ruzie uit over de intellectuele rechten op het idee in een veelbesproken  uitzending van het programma Collegetour.  Van de Vorle heeft zich afzijdig gehouden in de discussie en doet dat liefst nog steeds.  Met beiden onderhoudt ze nog altijd een prima verstandhouding. “Wij hebben het basis-idee vand e TU Delft doorontwikkeld tot een product en schaalbaar gemaakt.”

Er is inmiddels ook onderzoek uitgevoerd naar de reikwijdte van het  effect van de stadslongen voor de binnenstad van Eindhoven. TU-hoogleraar Bert Blocken, specialist wind in de gebouwde omgeving,  presenteert zijn bevindingen tijdens het symposium ‘Schone lucht voor mens en dier’. Dat vindt maandagmiddag 20 juni plaats in het tijdelijke Ecodome bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. 

www.longenvandestad.nl

Reageer op dit artikel