nieuws

“Misstanden bij aanleg Centrale As” (Update)

infra 302

“Misstanden bij aanleg Centrale As” (Update)

Bouwvakkers die werkzaam zijn op bouwlocaties van de Centrale As in Friesland worden onderbetaald. Dat beweert FNV Bouw. Volgens de vakbond betalen drie uitzendbureaus die arbeidkrachten leveren op het project, deze werknemers niet het juiste salaris. Ook krijgen ze hun reisuren niet vergoed. Dat is in strijd met de cao, aldus FNV Bouw.

“We zijn sinds begin maart regelmatig de bouwplaats op geweest”, zegt vakbondsbestuurder Margreet Pasman. “We hebben tientallen werknemers vele malen gesproken. Telkens weer krijgen we te horen dat mensen te weinig betaald krijgen. De meesten durven niet aan de bel te trekken.”

Op het deel van het project waar de bond controles uitvoerde, werken tussen de vijftig en honderd bouwvakkers. Een derde is vast in dienst, de rest werkt als uitzendkracht of is zzp’er.

Pasman constateert dat er vooral sprake is van schijnconstructies. “Mensen werken zogenaamd als zzp’er, maar hebben geen enkele vrijheid in het aannemen van werk of het bepalen van hun tarief. Ze zijn de speelbal van uitzendbureaus of payrollbedrijven, hebben niets te vertellen en werken voor een veel te laag tarief.”

Actie

FNV Bouw heeft de provincie Friesland als hoofdopdrachtgevers van het project opgeroepen om actie te ondernemen richting de hoofdaannemer en onderaannemers. Ook het bouwconsortium Nije Daam, bestaande uit Mobilis, Van Gelder en Friso en mede-opdrachtgever Rijkswaterstaat is ingelicht over de vermeende misstanden en is gevraagd in te grijpen.

Een van de beschuldigde uitzendbureaus, Technicum, heeft inmiddels een loonvordering van de bond ontvangen. Deze is ingediend namens een aantal van de betrokken werknemers.

Technicum kon donderdagochtend nog niet reageren. Later vandaag komt het bedrijf met een reactie.

Volgens cao

Slager Arbeidsbemiddeling, een van de andere uitzenders, ontkent dat het te weinig betaalt. “Wij betalen gewoon volgens de cao”, zegt directeur Lieuwe Slager stellig. “Ik word daar ook op gecontroleerd en ben gecertificeerd.”

Het uitzendbureau uit Gorredijk heeft vijftien betontimmerlieden uitstaan op het Friese infraproject. “Ik ga wel met de jongens praten”, aldus Slager. “Maar ik weet zeker dat er niets aan de hand is. Waarom we dan toch worden genoemd door FNV? Ik heb geen idee. Misschien scheren ze alles en iedereen over een kam. Ik weet het niet. Mijn naam wordt misbruikt zonder dat ik er enige weet van heb.”

Slager geeft aan dat hij verhaal gaat halen bij de vakbond.

Onderzoek

De provincie Friesland is inmiddels samen met aannemer Nije Daam een onderzoek gestart naar de vermeende misstanden, laat gedeputeerde Sietske Poepjes weten. “Wij verwachten snel resultaat te hebben”, zegt zij.

Mocht het onderzoek uitwijzen dat de beschuldigingen kloppen, dan zal de provincie de aannemer aanspreken op naleving van de cao en de Wet Aanpak Schijnconstructies. Volgens Poepjes heeft Friesland de uitvoering van de Wet Aanpak Schijnconstructie “meerdere keren onder aandacht” van de aannemers gebracht.

 

Reageer op dit artikel