nieuws

FNV Bouw haalt uit naar Friese gedeputeerde

infra Premium 17

FNV Bouw haalt uit naar Friese gedeputeerde

De reactie van de Friese gedeputeerde Sietske Poepjes op de mogelijke misstanden bij de bouw van de Centrale As, is FNV Bouw in het verkeerde keelgat geschoten. “Ze maakt er een rommeltje van net als op de bouwplaats”.

De vakbond bracht donderdag naar buiten dat betonvlechters en betontimmerlieden op het infraproject worden onderbetaald en reisuren niet krijgen uitbetaald. Daar ging drie maanden onderzoek aan vooraf. FNV Bouw sprak met meerdere bouwvakkers die via uitzendbureaus op het werk actief zijn. Ook zag de bond hun loonstrookjes in.

Hoewel Poepjes donderdag liet weten dat de provincie een onderzoek instelt naar de vermeende misstanden, gaf ze ook aan FNV Bouw niet zomaar “op haar blauwe ogen te geloven”. Meldingen die de bond vorig jaar deed over onregelmatigheden bij de bouw van het aquaduct in Leeuwarden zouden volgens haar immers ook nooit zijn bewaarheid. Sterker nog, een daarover gevoerde rechtszaak zou door FNV Bouw verloren, aldus de gedeputeerde.

Verbolgen

Met name over die laatste uitlatingen van Poepjes is FNV Bouw verbolgen. De bond wijst er op dat er wel degelijk misstanden hebben plaatsgevonden bij het aquaduct-project. Een door de provincie ingeschakeld onderzoekbureau zou dat ook hebben vastgesteld. Naar aanleiding van dat onderzoek beloofde Friesland zelf ook beterschap.

De rechtszaak tegen een van de uitzenders op het project, Aelbers, werd door de vakbond inderdaad verloren. In die zaak loopt nog een hoger beroep. In de zaak tegen een andere uitzender op hetzelfde werk, AOK, werd FNV Bouw echter volledig in het gelijk gesteld.

Feiten niet op een rijtje

“Het is kwalijk dat de gedeputeerde de feiten hier niet op een rijtje heeft”, reageert bestuurder Margreet Pasman van FNV Bouw. “En blijkbaar is ze haar eigen brief van een jaar geleden alweer vergeten. Ze maakt er een rommeltje van, net als op de bouwplaats.”

Opmerkelijk vindt Pasman het dat Poepjes samen met hoofdaannemer Nije Daam (Van Gelder, Mobilis en Friso) onderzoek doet naar de mogelijke onregelmatigheden op het Centrale As-project. “Ze gelooft niemand, maar trekt vervolgens samen met de hoofdaannemer op. Krijgen we in Friesland nu de volgende doofpot?”

 

Verantwoordelijkheid nemen

De vakbond wil in gesprek met de provincie. Om de huidige misstanden op te lossen en nieuwe problemen in de toekomst te voorkomen. Pasman: “We verwachten verder dat de provincie onverkort en zonder dralen haar verantwoordelijkheid neemt. Daarover hebben we de provincie een brief gestuurd, waarin we ook de door ons aangetroffen misstanden uitgebreid toelichten.”

Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA) heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie. Kerstens wil van minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) weten hoe hij tegen de zaak aankijkt, maar wil ook weten of overheidsopdrachtgevers volgens hem wel voldoende voorbereid zijn op de verantwoordelijkheden die de Wet Aanpak Schijnconstructies voor hen meebrengt.

Reageer op dit artikel