nieuws

Acht kilometer asfalt behandeld met verjongingscrème

infra 35

Acht kilometer asfalt behandeld met verjongingscrème
Rijkswaterstaat

Heijmans en Rijkswaterstaat hebben voor het eerst op grote schaal verjongingscrème op asfalt aangebracht. Zo’n acht kilometer asfalt op de A27 tussen Breda en Oosterhout is afgelopen zaterdag behandeld.

Dit is voor het eerst dat asfaltverjonging op deze schaal is uitgevoerd. In samenwerking met Heijmans, BAM Wegen, ESHA en Latexfalt startten Rijkswaterstaat, TU Delft en TNO bijna zes jaar geleden een onderzoek naar de levensduurverlenging van zoab. Onderzoek op testvakken wees uit dat verjongingscrème kleine scheurtjes herstelt en bitumen in het asfalt aanvult. Het zoab gaat hierdoor drie tot vier jaar langer mee.

De behandelingsmethode is milieuvriendelijker en kostenbesparend. Het onderhoud kan – indien de veiligheid het toelaat – zonder volledige wegafsluiting worden uitgevoerd. Verkeershinder wordt hierdoor beperkt.

Innovatieprogramma

Verjongingscrème mooi voorbeeld innovatie

Asfaltverjonging sluit aan op het innovatieprogramma van Rijkswaterstaat. Projectleider van Rijkswaterstaat Peter The: ”Deze verjongingscrème is een mooi voorbeeld van innovatiesamenwerking. Bedrijven, kennisinstituten en Rijkswaterstaat werken hierbij samen aan een efficiënter en duurzamer onderhoud van wegen”.

Reageer op dit artikel