nieuws

Stabiele weg met dank aan het Amerikaanse leger

infra 44

Stabiele weg met dank aan het Amerikaanse leger

Een stabiele weg aanleggen met minimale kans op scheurvorming is zelfs in de meest ideale omstandigheden een uitdaging. Het Amerikaanse leger bedacht er een 3D-geocelsysteem voor. Intercodam Infra stabiliseert er nu ook Nederlandse wegen mee.

Stap 1: Egaliseren

De aanleg begint met het egaliseren van de ondergrond en het eventueel aanbrengen van geotextiel. Dat laatste is nodig wanneer voor de invulling van de geocellen een ander materiaal wordt gebruikt dan waaruit de ondergrond bestaat. De honingraatstructuur wordt bijvoorbeeld vaak met puingranulaat afgevuld.

 

Stap 2: Neoweb

Het PRS Neoweb-cellensysteem is vervaardigd uit hdpe, dat met het oog op de duurzaamheid is voorzien van polyester nanovezels. Nadat piketpaaltjes zijn geslagen wordt het cellensysteem uitgelegd en bevestigd om de piketten. “Dan krijg je een harmonica-effect, het Neoweb komt op spanning te staan”, vertelt Anton van den Broek van Intercodam Infra.

De hoogte van het Neoweb varieert van 5 tot 20 centimeter, al naar gelang de ondergrond. Met het oog op de krachtenspreiding worden de elementen aan elkaar geniet.

 

Stap 3: Afvullen

De honingraatstructuur kan worden gevuld met elk inferieur materiaal en vervolgens uitgereden met behulp van bulldozer of graafmachine. Opsluiting van het vulmiddel in de cellen zorgt voor verhoging van de stijfheid. Bij belasting geven omliggende cellen passieve tegendruk. Afvullen gebeurt tot 6 à 7 centimeter boven het Neoweb.

 

Stap 4: Wegopbouw

De honingraatstructuur wordt soms ook toegepast als erosiebescherming op taluds of voor aanleg van groene parkeerplaatsen. In het laatste geval worden de cellen gevuld met aarde.

Boven op het versterkte pakket komt een traditionele of gereduceerde wegopbouw. Normaal gesproken gaat een weg dertig jaar mee, maar met PRS Neoweb eronder wordt de levensduur sterk verlengd en het draagvermogen van de verhardingsconstructie verhoogd. Aannemersbedrijf DVJ uit Joure voert met het cellensysteem momenteel 15.000 vierkante meter weg uit in de gemeente Tynaarlo in Drenthe.

 

Reageer op dit artikel