nieuws

Opvallende brug van Delftse student wordt echt gebouwd

infra 26

Opvallende brug van Delftse student wordt echt gebouwd

De gemeente Delft en het recreatieschap Midden-Delfland zijn begonnen met de bouw van de Symbiobrug, een fietsbrug tussen de TU Delft en het recreatiegebied Ackerdijkse Bos. Het opvallende ontwerp werd bedacht door een Delftse student.

De brug verbindt het sciencepark Technopolis met de polder van Midden-Delfland. Ontwerper is de Delftse bouwkundestudent Rafail Gkaidatzis, die daarmee in 2014 een ontwerpwedstrijd won voor een vernieuwende brug over de 35 meter brede Karitaatmolensloot, op steenworp afstand van de universiteit.

Na het winnen van de prijsvraag trad Gkaidatzis in dienst van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, en kreeg direct de taak om zijn ontwerp verder uit te werken onder supervisie van architect Joris Smits, die zelf de nodige bruggen heeft ontworpen en de prijsvraag uitschreef.

De naam ‘Symbiobrug’ moet de interactie tussen natuur en technologie weerspiegelen, twee elementen die een symbiotische co-existentie aangaan in de brug. Het is een overgang tussen de technologische innovatie van de TU Delft en de natuur in het polderlandschap van Midden-Delfland. De brug bestaat uit een stalen, felrode vakwerkconstructie en een wegdek van vezelversterkte kunststof.

De brug wordt voor een groot deel gefinancierd door de provincie Zuid-Holland vanuit het 40 miljoen euro grote programma Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS).

Floor Vermeulen, gedeputeerde verkeer en vervoer van de provincie Zuid-Holland en voorzitter van programma IODS, kijkt uit naar de nieuwe verbinding. “Naast een recreatieve verbinding is dit ook een belangrijke economische schakel tussen de stad en het omliggende landelijke gebied. Daarmee draagt de brug bij aan onze inzet om de best bereikbare provincie te zijn en wordt het aantrekkelijker om ook voor het woon-werkverkeer de fiets te pakken.”

Reageer op dit artikel