nieuws

In 2017 marktselectie voor 700 huizen Harderwijk

infra 71

In 2017 marktselectie voor 700 huizen Harderwijk
Gemeente Harderwijk

Gemeente Harderwijk wil circa 700 woningen bouwen in een gloednieuwe woonwijk in het plangebied Waterfront. De exacte invulling van het woongebied is nog onduidelijk; het stedenbouwkundig plan wordt op dit moment uitgewerkt. De werkzaamheden starten in 2019.

Waterfront Harderwijk behelst een veelomvattend project dat ”het water terug moet brengen naar de stad”, aldus Waterfront-wethouder Pieter Teeninga. Bedrijvigheid maakt plaats voor wonen en recreatie. De realisatie is een langdurig project en opgedeeld in drie deelgebieden.

Voor de ontwikkeling van deelgebied drie vindt er medio 2017 marktselectie plaats.

Deelgebied één en twee worden ontwikkeld door VOF Waterfront, een consortium van Synchroon en Koopmans Bouwgroep. ”De gemeente Harderwijk is voor de ontwikkeling van deelgebied drie nog geen samenwerking met marktpartijen aangegaan. Medio 2017 zal er een marktselectie plaatsvinden, in 2018 krijgen partijen de mogelijkheid hun plannen uit te werken. De verwachting is dat in 2019 de bouw start”, zo zegt projectdirecteur Frank Brouwer. Er is geen aannemingssom bekend.

Transformatie haven Harderwijk

Bodemsanering

In het derde deelgebied vinden op dit moment al grondsaneringswerkzaamheden plaats op het voormalig industrieterrein Haven, waar asbestfabriek Asbestona jarenlang gevestigd was. Hiermee prepareert men de grond voor de bouw van circa 700 woningen vanaf 2019. Boskalis, ingehuurd door het consortium VOF Waterfront, gebruikt een nieuw ontwikkelde saneringsmethode, namelijk de onderzuigtechniek. Deze moderne techniek kost de gemeente Harderwijk 15 miljoen euro. Ter vergelijking: bij een traditionele methode zouden de saneringskosten 40 miljoen euro bedragen.

In ruim 60 procent van het saneringsgebied zijn de werkzaamheden reeds afgerond. In september 2016 verwachten de gemeente Harderwijk en VOF Waterfront de bodemsanering af te ronden.

Het hart van Waterfront

In het tweede deelgebied, het ‘hart van het Waterfront’, worden in totaal 750 woningen gerealiseerd. In 2015 zijn hier de eerste woningen opgeleverd, de tweede serie woningen wordt naar verwachting voor eind juli aanstaande opgeleverd. Op de kop van woongebied ‘De Bakens’ zal een circa honderd woningen tellend gebouw worden bewerkstelligd. ”In 2018 wordt hiervoor een architectenselectie gedaan”, zo verwacht Dennis van Hunen, projectleider Waterfront bij ontwikkelaar Synchroon. Eind 2019 is deelgebied twee voltooid. Dan start de bouw van de huizen in deelgebied drie.

Verhuizing bedrijventerrein    

De eerste fase bestond uit uitbreiding van de Lorentzhaven en het verplaatsen van het bestaande bedrijventerrein. In 2013 zijn watergebonden bedrijven verhuisd naar de vernieuwde haven. Het oude bedrijventerrein heeft plaatsgemaakt voor een woongebied aan het water.

Reageer op dit artikel