nieuws

Green deal voor ‘Het nieuwe draaien’

infra 10

Green deal voor ‘Het nieuwe draaien’

Tien procent minder CO2-uitstoot en evenveel minder brandstofverbruik. Dat is de inzet van de green deal ‘Het nieuwe draaien’.

Het nieuwe draaien is een initiatief van 28 organisaties uit de gww en infra, waaronder bouwbedrijven en brancheorganisaties, samen met onderwijsinstellingen, lokale overheden en de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken. Zij zetten op 26 mei hun handtekening onder de green deal. Daarmee spreken de partijen af de komende vier jaar te werken aan reductie van de gemiddelde uitstoot van CO2 , NOx en fijnstof door mobiele werktuigen in de bouw door brandstofbesparend werken te stimuleren.

Besparing

De green deal is totstandgekomen op initiatief van BMWT, Natuur & Milieu en de ministeries van I en M en EZ, met het doel om milieuwinst met bedrijfsvoordeel te combineren. Het nieuwe draaien is onder andere een efficiënte werkstijl op grondverzetmachines, te vergelijken met het nieuwe rijden voor auto’s en vrachtwagens.

Door slimmer om te gaan met inkoop, materieel en werkstijl, kan gemiddeld 5 tot 10 procent worden bespaard op het brandstofverbruik, stellen de partijen. Ook levert het nieuwe draaien voor de branche een jaarlijkse besparing op van 10 procent CO 2 -uitstoot.

Bedrijven die volgens de methode werken, krijgen voordeel bij aanbestedingen en meer punten op de CO 2 -prestatieladder.

Reageer op dit artikel