nieuws

Vleermuizen verhuizen voor N18

infra 14

Vleermuizen verhuizen voor N18

Voordat de aanleg van de nieuwe N18 begint, moeten eerst de vleermuizen verhuizen. Vooral de grootoorvleermuis blijkt kieskeurig en kan de aanleg van de weg nog in de war schoppen.

Nog dit jaar wil de combinatie Noaber18 (Volkerinfra PPP en investeerder DIF) aan de slag met 28 kilometer lange weg en in 2018 moeten de werkzaamheden zijn afgerond. Het dbfm-traject begint bij Groenlo en gaat om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen. Bij Haaksbergen gaat de weg verdiept onder het spoor van de Museum Buurtspoorlijn door. De weg sluit vervolgens op de A35 aan op de aansluiting Enschede West.

Maar hoe zorg je ervoor dat de vleermuizen spouw, dakkap of schuur verruilen voor een nieuw aangelegde bunker? Veel vleermuizen vinden gemakkelijk een nieuwe plek in de vleermuiskasten die Rijkswaterstaat ophangt in de regio.

De échte uitdaging voor ecoloog Sergé Bogaerts en zijn collega’s is de huisvesting van de kieskeurige grootoorvleermuis. “Als deze groep zeldzame vleermuizen geen geschikte andere plek vindt, kan de aanleg van de autoweg niet beginnen. Gelukkig zijn ze nieuwsgierig van aard, al leggen ze geen grote afstanden af. Daarom plaatsen we binnen 500 meter van hun bestaande schuilplaatsen andere onderkomens. Daarmee verleiden we ze hopelijk om te verhuizen.” Vleermuizen gebruiken met name bomenrijen als vliegroute. Om straks veilig de N18 over te steken komt er een speciale ‘hop-over.’

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels