nieuws

Proef met vacuüm versterken dijk

infra Premium 6

Proef met vacuüm versterken dijk

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma start maandag een proef met vacuümconsolidatie. Door de slappe klei- en veenlagen in de ondergrond actief te ontwateren zouden dijken sterker moeten worden.   

De techniek maakt gebruik van verticale drains zoals die vooral in de wegenbouw al langer worden toegepast om zettingen te versnellen. Bij de proef in het zuidhollandse Bleskensgraaf is volgens projectmanager Frans van den Berg van Waterschap Rivierenland het doel vooral het versterken van de slappe lagen in de ondergrond. Laboratoriumproeven wijzen uit dat de sterkte in die lagen wel kan verdubbelen. Daardoor kan de steunberm op maaiveld  veel slanker  worden uitgevoerd en vergt dijkversterking  veel minder ruimtebeslag.

Aannemer Martens van Oord heeft op het proefveld in Bleskensgraaf drains aangebracht en het maaiveld afgedekt met een dunne laag filterzand. Daar overheen kwam een folie om te voorkomen dat de pompen valse lucht of slootwater aanzuigen. In Schardam in Noordholland startte binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma eerder al een vergelijkbare proef. Daar heeft Cofra haar eigen type drains aangebracht die direct op de vacuumpompen zijn aangesloten. Beide proeven lopen zeker een half jaar. Volgens projectleider Van den Berg is het vooral spannend wat er gaat gebeuren zodra de pompen worden uitgezet. Met waterspanningsmeters, sonderingen en onderzoek van grondmonsters wordt gekeken in hoeverre de bodem niet weer ontspant en opzwelt.

Reageer op dit artikel