nieuws

Onderhoud Hartelkering uitgesteld om horrorlente

infra Premium 14

Onderhoud Hartelkering uitgesteld om horrorlente
Wiki Commons - Quistnix!

Het geplande groot onderhoud aan de Hartelkering is door het verwachte barre weer uitgesteld. Voor het eerst in twintig jaar gaat Siemens Mobilty de schuiven en hefcilinders uit hun constructie tillen en wegbrengen voor groot onderhoud.

De werkzaamheden zouden vandaag beginnen, maar door slechte weersvoorspellingen heeft Rijkswaterstaat in overleg met de aannemers besloten om de hijswerkzaamheden later uit te voeren. Waarschijnlijk begin volgende week. Ook de bijbehorende vaarwegstremmingen en fietsbrugafsluiting schuiven hierdoor op.

Hijswerkzaamheden

De Hartelkering vormt samen met de Maeslantkering de Europoortkering, die zo’n 2 miljoen mensen in de provincie Zuid-Holland tijdens het stormseizoen beschermt tegen stormvloeden vanuit zee. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot half april. Nu het stormseizoen is afgelopen had de onderhoudsklus kunnen beginnen.

De voorbereidende werkzaamheden op locatie zijn inmiddels voltooid. Alles staat klaar voor het begin van de hijswerkzaamheden. De grote stalen schuiven moeten één voor één uit de constructie worden gehesen, daarna de hefcilinders. De onderdelen worden daarna per stuk met een ponton via het water weggebracht naar de onderhoudslocatie, waar de schuiven worden geconserveerd en de hefcilinders worden gereviseerd. In juli worden zowel de schuiven als de hefcilinders weer teruggebracht, op hun plek gemonteerd en uitvoerig getest, zodat de kering voor het stormseizoen weer bescherming biedt tegen hoogwater.

Reageer op dit artikel