nieuws

Groningse brug op weg naar Dorkwerd

infra 5

Groningse brug op weg naar Dorkwerd

Het sein staat op groen voor het plaatsen van de nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal bij Dorkwerd. Dinsdag werd het 60 meter lange stalen brugdek vanuit het Groningse Zuidbroek op pontons naar Dorkwerd gevaren. Als het weer meezit, wordt het gevaarte zaterdag door twee pontons op zijn plek gehesen. 

De nieuwe brug wordt een vervanging van de bestaande stalen tafelbrug die inmiddels aan het eind van zijn levensduur is. De brug werd een paar jaar geleden flink beschadigd doordat een vrachtschip ertegenaan voer. Het draagvermogen van de brug daardoor enorm is afgenomen, en de brug is sindsdien afgesloten voor zwaar verkeer. De nieuwe brug heeft een grotere overspanning, omdat het Van Starkenborghkanaal in de toekomst breder gemaakt wordt.

Naast de bestaande brug heeft aannemer Van Spijker Infrabouw de twee brughoofden gebouwd. Dat zijn grote constructies; de nieuwe brug wordt opnieuw een tafelbrug die in zijn geheel omhoog gaat voor passerende scheepvaart. In de landhoofden moet ruimte zijn voor de 185ton wegende ballastkisten. Twee kranen van 700 en 750 ton moeten het brugdek straks op zijn plaats leggen, nadat de oude brug weggetakeld is. Bij te harde wind wordt het werk uitgesteld. 

De brug bij Dorkwerd maakt deel uit van de Hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl. De provincies Groningen en Friesland en Rijkswaterstaat werken samen aan de verbetering van het kanaal. De vaarweg wordt dieper en breder gemaakt en een aantal bruggen wordt vervangen om meer transport over water mogelijk te maken. Straks kan het kanaal Va-klasse schepen aan met een lengte van maximaal 110 bij 11,4 meter. 

 

 

Reageer op dit artikel