nieuws

Tijdelijke keerlussen Velsertunnel

infra Premium

Tijdelijke keerlussen Velsertunnel

Half april gaat de Velsertunnel negen maanden dicht voor renovatie. De voorbereidende werkzaamheden zijn in volle gang. Zo worden er vier tijdelijke verbindingswegen en keerlussen aangelegd bij de knooppunten Velsen, Beverwijk en bij de N208.

De Velsertunnel in de A22 onder het Noordzeekanaal is bijna zestig jaar oud en hard aan een opknapbeurt toe. Hoge vrachtwagens rijden zich regelmatig vast in de tunnel, daarnaast moeten de installaties en vluchtwegen in de tunnel worden vervangen.

Vanaf 15 april gaat de tunnel volledig dicht. Dit is nodig om de renovatie veilig te kunnen uitvoeren: veilig voor de weggebruikers en de mensen die in de tunnel werkzaam zijn. Omdat beide tunnelbuizen een gezamenlijke vluchtroute hebben, is aanpassen van de vluchtweg in slechts één buis niet mogelijk. Vandaar dat er in beide buizen tegelijk wordt gewerkt.

Het is niet verantwoord de tunnel deels open te houden als er aan beide systemen wordt gewerkt. Bovendien wordt het ventilatie- en blussysteem vervangen en via een nieuwe bediening op de verkeerscentrale aangesloten.

Vastlopen

Rijkswaterstaat is momenteel druk bezig met het asfalteren en aanbrengen van de verlichting voor de nieuwe verbindingswegen, zodat het verkeer op de A22 niet vastloopt. De komende weken zijn op de knooppunten en bij de aansluiting N208 daarom geregeld minder rijstroken beschikbaar.

In de week van 11 april kunnen de eerste twee keerlussen open. Samen met de calamiteitenbogen zorgen ze ervoor dat de bestuurders tijdens de sluiting van de Velsertunnel sneller van en naar de A9/Wijkertunnel kunnen rijden.

Als compensatie voor de hinder geeft Rijkswaterstaat een Velsertunnel-autocheck cadeau. Vrijdag 18 maart staan de ANWB en Rijkswaterstaat klaar om auto’s te controleren op mogelijke gebreken. Kleine problemen worden ter plekke verholpen. Ondertussen kunnen de bestuurders genieten van een gratis kop koffie. De eerste 250 mensen krijgen bovendien een blikje autodrop.

Reageer op dit artikel