nieuws

Schultz tekent tracébesluit Zuidas

infra

Schultz tekent tracébesluit Zuidas

Minister Schultz van Infrastructuur heeft woensdag het tracébesluit Zuidasdok ondertekend. De A10 Zuid wordt verbreed en het station Amsterdam Zuid wordt uitgebreid en gemoderniseerd. De tenderfase voor het mega-project met slechts twee geschikte partijen loopt en de uitvoering is gepland vanaf 2017.

De A10 Zuid is een van de drukste snelwegen van Nederland. De snelweg krijgt in totaal acht rijstroken voor doorgaand verkeer en vier stroken voor bestemmingsverkeer. De weg komt ter hoogte van het huidige station onder de grond te liggen. Met werkzaamheden is een bedrag van 1,9 miljard euro gemoeid. Naar verwachting is het project in 2028 klaar.

Schultz: “De A10 en het station Amsterdam Zuid zijn van groot belang voor de bereikbaarheid van dit economisch belangrijke gebied. We zorgen er met dit project voor dat de Zuidas zich verder kan ontwikkelen tot een toplocatie voor internationale bedrijven, winkels en nieuwe woningen. Met de ondertunneling van de A10 zorgen we er ook voor dat de leefomgeving een stuk verbetert.”

Zakelijk hart

Wethouder Ruimtelijke Ordening Eric van der Burg: “Het is mooi dat we aan de slag kunnen met de bouw van het Zuidasdok. Met het Zuidasdok maken we het zakelijk hart van Amsterdam en Nederland klaar voor de toekomst. Straks is dit een nieuw bruisend centrum van de stad waar Amsterdammers kunnen wonen, werken en recreëren.”

De aanleg van de A10 tunnel en de uitbreiding van station Amsterdam Zuid vormen in het dichtbebouwde en –bevolkte Zuidasgebied een flinke uitdaging. Overlast en minder goede bereikbaarheid zijn tijdens de langdurige werkzaamheden niet te voorkomen. In de tenderfase voor het d&c-contract Zuidasdok wordt extra gelet op het inperken van overlast. Binnen het project werken Rijkswaterstaat, ProRail en gemeente Amsterdam samen.

Reageer op dit artikel