nieuws

Koelen en verwarmen met drinkwater

infra Premium

Koelen en verwarmen met drinkwater

Waternet, het drinkwaterbedrijf van Amsterdam, gaat als eerste drinkwaterleverancier naast drinkwater ook kou en warmte uit haar leidingen leveren.

Vanaf aankomende winter gaat de landelijke bloedbank Sanquin de kou uit drinkwater gebruiken voor het koelen van farmaceutische productieprocessen. De kou wordt onttrokken uit het water in twee grote drinkwaterleidingen die vlakbij Sanquin in Amsterdam liggen. De bloedbank zal een deel van de kou direct gebruiken, de rest wordt ondergronds opgeslagen voor gebruik in de zomer.
Warmte uit drinkwater wordt vanaf komende zomer gebruikt in de nieuwbouwwijk Plantage de Sniep in Diemen. De warmte wordt in de zomer aan het relatief warme drinkwater onttrokken en opgeslagen voor winterverwarming van 376 woningen.

Reageer op dit artikel