nieuws

Granulaat met natuursteen verdicht minder en bevordert boomgroei

infra

Granulaat met natuursteen verdicht minder en bevordert boomgroei

Noors natuursteen vermindert de kans dat bomengranulaat verdicht onder het gewicht van verkeer. 

Van Berkel Biomassa & Bodemproducten en Van Berkel Bouwstoffen & Transport leveren zulk bomengranulaat onder de merknaam Forte. Anders dan concurrerende bomengranulaten zit er Noors natuursteen in. Dat is sterker dan het lavasteen dat veelal voor dit product wordt gebruikt. Lavasteen verbrijzelt snel wanneer het sterk wordt belast, zegt Peter van Kessel van het bedrijf. Het verbrijzelde materiaal zorgt er weer voor dat de bodem verdicht raakt zodat de bomen zich minder goed kunnen ontwikkelen.

Het Noorse natuursteen heeft een gemiddelde CBR-waarde van 87. “De toevoeging van dit materiaal levert een grote draagkracht op”, zegt Van Kessel. De hardheid van het funderingsmateriaal heeft een LA-waarde van 15. De steen weerstaat daarmee een hoge verkeersbelasting. Het is ook goed bestand tegen de invloed van vorst en dooi en heeft een hoge weerstand tegen verbrijzeling.

 

granulaat steeds beter

 De holle ruimtes in het sterke steenskelet zorgen voor een goede groeiomgeving. De stenen zijn niet kalkhoudend wat in Van Kessels uitleg voor een goede zuurgraad zorgt en de bodemvruchtbaarheid ten goede komt. Voor een optimale groeiomgeving voor de boom wordt aan de Noorse steen, een substraatmengsel op basis van oude, uitgerijpte Keurcompost en een speciale minerale toeslagstof met een lage PH-waarde toegevoegd. “Zo heeft de boom een waterdoorlatende voedingsgrond voorzien van genoeg voedingsstoffen”, zegt Van Kessel.

Additieven

Afnemers kunnen het bomengranulaat op bestelling laten mengen met eigen additieven. De leverancier biedt ook een schimmelbestendige variant. Deze onderdrukt bodemziekten en bezorgt de boom bij het verplanten minder stress.

Bomengranulaat Forte moet bij voorkeur een vochtgehalte hebben van 7,5 procent bij een verdichtingsgraad van 97 procent. Het materiaal moet laagsgewijs worden aangebracht om het goed te kunnen verdichten. Wanneer het tijdelijk wordt opgeslagen kan het vochtgehalte veranderen door capillaire opstijging. Van Kessel adviseert met nadruk om bij de tijdelijke opslag maatregelen te treffen die ontmenging van het granulaat voorkomen. Zijn granulaat wordt op dezelfde manier verwerkt als dat van andere leveranciers.

Reageer op dit artikel