nieuws

Gelderland stopt met financiering aanleg breedband

infra Premium

Gelderland stopt met financiering aanleg breedband

Gelderland stopt met de financiering van de aanleg van breedband internet in de buitengebieden van de Achterhoek. Volgens de provincie is er inmiddels genoeg belangstelling vanuit commerciële telecombedrijven voor de aanleg van infrastructuur voor snel internet. 

De provincie maakte in 2014 afspraken met tien Achterhoekse gemeenten om snel internet aan te leggen in de buitengebieden. Die werden niet bediend door de telecommarkt, omdat de aanleg van infrastructuur naar slechts enkele bewoners te duur was. Maar omdat internet steeds belangrijker wordt voor onderwijs, zorg en vermaak en essentieel is voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling van de Achterhoek, wilden de overheden een deel van de aanleg financieren.

De activiteiten van de overheden leidden niet direct tot aanleg, maar volgens de provincie hebben ze de markt wel in beweging gebracht. Wat ook meespeelt zijn de lage rente, oplevende economie en toenemende concurrentie, waardoor het aansluiten op breedband ineens wél interessant wordt. 

Daarom moet de provincie nu een stapje terug doen, denkt de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. “De markt voor breedband is voldoende in beweging. Dan moeten we er geen belastinggeld in steken. We blijven voorlichting geven over de bijdrage van snel internet in het buitengebied aan de leefbaarheid en economische ontwikkelingen.”

Reageer op dit artikel