nieuws

Bouwers keren terug op het droge

infra

Bouwers keren terug op het droge

VolkerWessels verkoopt zijn offshore-windactiviteiten. Ballast Nedam deed dat al eerder, net als het Duitse Hochtief. Trekken de traditionele bouwbedrijven zich terug op het droge?

Boskalis betaalt VolkerWessels 150 miljoen euro. Voor dat geld koopt de grootste baggeraar van Nederland het 50-procentsbelang van VolkerWessels in hun gezamenlijke joint-venture VBMS (kabellegger), en de overige offshore-windactiviteiten van VolkerWessels: Stemat (drijvend materieel) en VSI (bouwer van offshore-funderingen).

Op het eerste gezicht een overname zoals zovele. Maar wie verder kijkt, ziet in de transactie het sluitstuk van een ontwikkeling die al langer gaande is: grote bouwondernemingen trekken zich terug op het land en laten het bouwen van windparken op zee over aan de grote baggerconcerns.

In 2014 verkocht Ballast Nedam zijn offshore-windactiviteiten aan baggeraar Van Oord, de grote concurrent van Boskalis. Datzelfde jaar stapte ook Hochtief uit de offshore-windmarkt. De Duitsers verkochten hun activiteiten aan Deme, dé baggermaatschappij van België.

Waarom de ‘droge’ aannemers hun ambities op zee laten varen? Het is vooral een centenkwestie. De bouw van offshore-windparken is een activiteit waar bijzonder materieel voor nodig is. Duur materieel ook. Misschien wel te duur voor de traditionele bouwers, zeker als ze langer een serieuze rol van betekenis willen spelen in die markt. Of zoals een marktkenner het verwoordt: “Het vergt een andere investeringscyclus”. En: “Met de toch al lage marges in de bouw is dat een lastig verhaal”.

Grote vloot

Dat de grote baggeraars de offshore-windmarkt naar zich toetrekken is dan weer logisch. Zij voelen zich van nature thuis op zee en beschikken bovendien over een uitgebreide vloot, die ze breed en dus efficiënt kunnen inzetten. Hun verdienmodel is volledig afgestemd op het zo slim mogelijk uitbaten van het dure materieel.

Dat is ook wat Boskalis-topman Peter Berdowski ‘stoorde’ aan de, op zich succesvolle, samenwerking met VolkerWessels bij de bouw van deze windparken: Boskalis leverde telkens het dure materieel, terwijl VolkerWessels enkel de kennis over project- en risicomanagement inbracht en de rest inkocht. “Er was een onbalans ontstaan”, zei Berdowski bij de presentatie van de jaarcijfers, eerder deze maand. “Dat gaat schuren. Een 50/50-joint venture is dan voor de langere termijn geen goede basis.”

Nu ook VolkerWessels zijn handen aftrekt van de offshore-windmarkt, zijn de grote bouwers volledig teruggekeerd op het droge. De baggeroorlog ontdeed ze begin deze eeuw al van hun eigen baggervloten.

Groeimarkt

Nederland besteedt volgende maand vijf nieuwe offshore-windparken aan. Twee komen in het windgebied Borssele, twee bij de Zuid-Hollandse kust en één voor de kust van Noord-Holland. In totaal moeten ze een vermogen van 3500 megawatt gaan leveren. De investering die met de bouw van de nieuwe windparken is gemoeid, kan oplopen tot wel 18 miljard euro. Nederland wil in 2020 een vermogen van 6000 megawatt op de Noordzee opwekken. Europa streeft naar 40.000 megawatt.

Reageer op dit artikel