nieuws

Boskalis past vloot en organisatie aan

infra

Boskalis past vloot en organisatie aan

Boskalis gaat baggermaterieel uit de vaart nemen, banen schrappen en snijden in de omvang van zijn wereldwijde kantorennetwerk.

Volumes en prijzen staan onder druk, dat vertaalt zich ook in onze orderportefeuille

De Papendrechtse baggeraar en maritiem dienstverlener grijpt in om, zoals bestuursvoorzitter Peter Berdowski het noemt, “de stormachtige condities buiten” het hoofd te bieden.

Boskalis ziet vooral de vraag vanuit de olie- en gasindustrie teruglopen; een rechtstreeks gevolg van de dalende olieprijs. Ook wordt er volgens het concern momenteel minder geinvesteerd in nieuwe grootschalige havens en offshore-gerelateerde projecten.

Voor de orderportefeuille heeft dat grote gevolgen gehad: de portefeuille nam het afgelopen jaar af met bijna een kwart, tot 2,49 miljard euro. Berdowski: “Volumes en prijzen staan onder druk, dat vertaalt zich ook in onze orderportefeuille.”

Enkele tientallen banen

We scherpen de vloot en de organisatie aan en spelen in op de kansen die de markt nog steeds biedt

Hoeveel arbeidsplaatsen verloren zullen gaan door de voorgenomen “vlootrationalisatie en kostenreductie”, kon hij nog niet aangeven. De topman verwacht echter niet dat het om honderden banen zal gaan. “Eerder om enkele tientallen banen”, zei hij woensdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Alleen maar negatief is Berdowski overigens niet. Op langere termijn zal de vraag naar grotere en diepere havens volgens hem aanhouden, evenals de vraag naar energie. De toegenomen aandacht voor het klimaat biedt bovendien kansen voor windmolenprojecten en kust- en oververdedigingsprojecten.

“We scherpen de vloot en de organisatie aan en spelen in op de kansen die de markt nog steeds biedt. Kansen in bestaande segmenten, maar ook kansen door ons speelveld te verleggen en te vergroten naar groeimarkten. Een goed voorbeeld hiervan is de overname van de offshore activiteiten van VolkerWessels.”

Boskalis boekte over 2015 een nettowinst van 440 miljoen euro, 10 procent minder dan in het jaar ervoor. De omzet steeg wel, met 2 procent naar 3,24 miljard euro.

In Nederland was de onderneming goed voor 640 miljoen euro aan bedrijfsopbrengsten. Boskalis verzette in eigen land vooral veel werk voor diverse Ruimte voor de rivier-projecten en aan de verbreding van de snelweg A1-A6.

Voor dit jaar houdt Boskalis rekening met een “aanzienlijke lagere” winst. Als de krimpende orderportefeuille ook tot een lagere omzet leidt, is het voor het eerst in zeker tien jaar tijd dat het baggerconcern geen omzetstijging boekt.

Reageer op dit artikel