nieuws

Ballast Nedam krijgt niets gegund van Rijkswaterstaat

infra 31

Ballast Nedam krijgt niets gegund van Rijkswaterstaat

Ballast Nedam heeft in 2015 geen enkele opdracht van Rijkswaterstaat binnengesleept. Jarenlang stond de bouwer in de top 3 van grote winnaars, maar de jojorelatie bereikte vorig jaar een dieptepunt.

Afgelopen jaar heeft de bouwer geen enkele opdracht gegund gekregen van de grootste gww-opdrachtgever van het land. Het jaar ervoor daarentegen was de ondertunneling van de Gaasperdammerweg nog een grote klapper. Dit enorme dbfm-contract deed menig wenkbrauw fronsen. Ballast Nedam verkeerde al in zwaar weer door zowel de A15 Maasvlakte Vaanplein als de A2 Maastricht, waar grote verliezen op werden geleden. De bouwer had ook de handen vol aan de overnameperikelen. Het Turkse Renaissance haalde Ballast Nedam uiteindelijk van de beurs voor 30 cent per aandeel.

Selectief 

Waarom Ballast Nedam in 2015 geen enkele opdracht van Rijkswaterstaat gegund kreeg is onduidelijk. Ballast Nedam en Rijkswaterstaat willen allebei niet ingaan op vragen van Cobouw. Het jaarverslag van 2014 biedt misschien een verklaring. Daarin staat: “Ballast Nedam zal terughoudender zijn in het aangaan van grote contractuele risico’s, met het oog op ons risicoprofiel en de beperktere financiële mogelijkheden van de onderneming. Op grote, integrale projecten tenderen we daarom heel gericht en selectief.”

Ook bij de winstwaarschuwing van vorig voorjaar kondigde topman Erik van der Noordaa aan kieskeurig te willen zijn en projectmanagement naar een hoger plan te willen tillen, zodat marges en projectbeheersing meer kans krijgen. In het strategisch plan staat huisvesting boven mobiliteit genoemd als strategische focus. “We moeten oppassen om de A15 synoniem te maken voor Ballast Nedam. Gelukkig zijn we veel meer”, verklaarde hij.

Jojo

Uit de meerjarenanalyse van Cobouw blijkt dat Ballast Nedam al jaren jojoot met Rijkswaterstaat. Ook in 2012, 2010 en 2009 werd het bedrijf bijna tot niets gegund, terwijl de Gaasperdammerweg, A2 Maastricht en A15 Maasvlakte Vaanplein en ook de N31 Traverse Harlingen juist voor enorme pieken in 2014 en 2011 zorgden.

Orderportefeuille gekelderd

De totale orderportefeuille van Ballast Nedam kelderde de afgelopen jaren van 1,8 miljard in 2012, naar 1,5 miljard in 2013 naar 1 miljard in 2014. Afgelopen voorjaar werden zowel de A15 Maasvlakte Vaanplein als de gevangenis van Zaanstad opgeleverd. Beide pps-projecten zijn naar de onderhoudsfase gegaan waardoor de piek in de omzet voorbij is. Het aandeel integrale projecten in de orderportefeuille is met 55 procent eind 2014 licht gedaald ten opzichte van de 68 procent van eind 2013. Ballast Nedam werkt onder meer aan het Erasmus Medisch Centrum en haalde onlangs samen met Heijmans de herontwikkeling van het gebied rond het Rotterdamse Zuidplein en Ahoy binnen.

Lees het verhaal over de grote winnaars van 2015 deze week in het Cobouw-magazine. Nu al online: Uitslagen Grote Gunningenonderzoek op een rij.

 De rekenmethode
Het grote gunningenonderzoek is gebaseerd op gegevens die Rijkswaterstaat beschikbaar heeft gesteld. In de optelsom zijn ook de opdrachten van dochterondernemingen verwerkt. Opdrachten die in combinatie zijn aangenomen, zijn gelijkmatig verdeeld onder het aantal deelnemende hoofdaannemers. 

Reageer op dit artikel