nieuws

Alle regels overboord bij renovatie Nijkerkerbrug

infra

Alle regels overboord bij renovatie Nijkerkerbrug

Zonder rigide en beperkende (aanbestedings-)regels een bouwproject uitvoeren. Die droom wordt bij de renovatie van de Nijkerkerbrug werkelijkheid. Het is een van de eerste concrete stappen uit de Marktvisie om open kaart te spelen en samen te werken en de prijs een ondergeschikte rol te geven.

De bouw gaat gebukt onder vechtcontracten, gedoe en de wij/zij-cultuur. De Marktvisie van Rijkswaterstaat is de formele versie om met die bouwcultuur te breken, maar project DOEN is een eerste echte poging om radicaal anders te werken. Maandag is het inkoopplan op Tenderned gepubliceerd en de tenderfase volgt in april. Nooit eerder zijn de ambities en gedachtes uit het inkoopplan vooraf gedeeld met de markt en eigenlijk staan de spelregels ook nog niet helemaal vast. 

Eerste echte poging om regelloos te bouwen

Jong team

Idealiter was het jonge team van Rijkswaterstaat helemaal zonder regels aan de slag gegaan met de renovatie van de Nijkerkerbrug. Met een projectwaarde van tussen de 5 en 15 miljoen euro geen enorme opgave, maar wel een om serieus mee aan het werk te kunnen.

Helemaal regelloos en zonder vastgelegde afspraken bleek al snel een brug te ver, maar de ambitie om regels zo min mogelijk te laten knellen lijkt te gaan lukken. “Maar we moeten ons natuurlijk wel aan de wet houden en het is niet handig als ook de bakker of slager om de hoek kunnen meedingen bij dit project”, licht Koen van der Kroon, namens de leden van het projectteam van Rijkswaterstaat toe.

Zowel de markt als wij willen af van de prijsdominantie bij contracten

Daarom zijn wel wat minieme geschiktheidseisen geformuleerd, maar gaat de prijs pas helemaal in de eindfase een rol spelen als nog maar een partij over is. “Zowel de markt als wij willen af van de prijsdominantie bij contracten. Met lage inschrijfprijzen werken heeft gevolgen voor kwaliteit en samenwerking, dus die slag kunnen we alvast maken. Alleen degene die we selecteren moet een ontwerp maken en een prijs neerleggen, met een open boekhouding. Ook de risico’s worden pas aan het einde verdeeld en komen te liggen bij de partij die ze het best kan dragen.”

Sector wil anders

Afgelopen jaar is samen met verschillende brancheverenigingen, Bouwend Nederland, NLIngenieurs, Vereniging van Constructeurs, MKB Infra en de Waterbouwers meegewerkt aan de opzet. “Het is verfrissend om te merken met hoeveel enthousiasme iedereen heeft meegedacht. De sector wil heel graag anders werken en wij ook”, belooft het projectteam van Rijkswaterstaat. “Nu is het een kwestie van doen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels