nieuws

Wachten op ‘omklap’ busstation

infra Premium

Wachten op ‘omklap’ busstation
Ton Borsboom

Na 2015 wordt ook 2016 een ‘oogstjaar’ voor het Utrechtse stationsproject Hoog Catharijne. Veel deelprojecten worden dit jaar opgeleverd. Maar de grootste bottleneck in het miljardenproject is de verplaatsing van het busstation naar de westzijde van het Utrecht CS. “Veel projecten wachten op die omklap”, zegt wethouder Stationsgebied Victor Everhardt.

De verplaatsing van het busstation moet dit jaar ruimte bieden om de Moreelsebrug af te bouwen, de voetgangersverbinding over de sporen ten zuiden van het station. Ook moeten de sporen voor de sneltram worden verplaatst en moet er een nieuw gebouw, inclusief bus- en tramstation, worden gerealiseerd. Op dit moment zit het immense project in de logistiek meest uitdagende fase.

Westzijde

Volgens wethouder Everhardt was 2015 al een jaar waarin veel – na jaren van bouwwerkzaamheden – onderdelen van het project werden opgeleverd, zoals het nieuwe muziekpaleis aan het Vredenburg en het stadskantoor aan de westzijde van het spoor. “In 2016 zal dat ook zo zijn. Bovendien zullen de bouwactiviteiten aan de westzijde flink toenemen met alle projecten die daar in gang zijn gezet.”

We zitten regelmatig met alle partijen bij elkaar

Alle bouwprojecten hebben een grote invloed op het hele stationsgebied, waar tientallen partijen belangen hebben en meewerken aan infrastructurele, utiliteits- en woningbouwprojecten. “We zitten regelmatig met alle partijen bij elkaar de bereikbaarheid te bespreken en om te inventariseren of het iedereen het proces nog kan bijhouden.”

Op zo’n kleine oppervlakte kan iedere tegenslag een sneeuwbaleffect hebben op allerlei andere projecten, maar volgens manager uitvoering Simon Roozen zijn er geen problemen waarvan hij ’s nachts wakker ligt. “Er zijn natuurlijk wel onvoorziene tegenvallers. Bij het uitgraven van de Catharijnesingel bleek er creosoot in de grond te zitten. Dat moest worden verwijderd. En om eerlijk te zijn weten we niet of de ondergrond daar nog meer verrassingen in petto heeft.”

Veel geleerd

Volgens Everhardt is er veel geleerd van de afgelopen jaren. “Dat heeft ook te maken met het publiek. Bij het graven en terugbrengen van het water in de Catharijnesingel merkten we dat mensen er enthousiast van werden, dat er een ‘vibe’ door de stad ging. Dus daarom hebben we ook meer mogelijkheden geboden om het publiek te informeren en te laten zien wat er precies gebeurt. Dat hadden we vroeger nooit zo gedaan.”

Eind vorig jaar werd een deel van de teruggebrachte singel geopend, maar de laatste verbinding met de bestaande singel wordt voorlopig nog niet gemaakt. De gemeente is nog op zoek naar de laatste 9 miljoen euro die dat mogelijk moet maken.

Reageer op dit artikel