nieuws

Prefab liggers voor bruggen over Gaasp

infra

Prefab liggers voor bruggen over Gaasp

Bij de verbeding van de A9 levert Haitsma Beton voor twee bruggen de voorgespannen kokerliggers. De grootste hebben een lengte hebben van 57 meter, een breedte van 2 meter en een gewicht van 230 ton.

De bruggen zijn onderdeel van een groot project dat bestaat uit een verbreding van drie rijstroken van de A9 en de aanleg van een 3 kilometer lange landtunnel. Tussen Holendrecht en Diemen wordt de bestaande brug over de Gaasp vervangen en verrijst een tweede nieuwe brug.

Projectleider Jasper Doornbos van Haitsma Beton: “De twee nieuwe brugdekken bestaan uit vijf overspanningen. Bij de bouw van de brug worden HKP-liggers toegepast met een lengte van 17 meter bij de kortste overspanning tot 57 meter bij de langste overspanning in het midden. Normaliter is de breedte van een kokerligger 1,48 meter, maar voor dit project zijn liggers vervaardigd met een breedte van 2 meter.”

De keuze voor prefab liggers wordt in de eerste plaats ingegeven door de korte bouwtijd, weinig ruimte op de bouwlocatie en minimalisering van de overlast, verklaart projectdirecteur Peter Schouten van IXAS. Dit bouwconsortium bestaat uit Ballast Nedam, Fluor, Heijmans en 3i Infrastructure. Zie voeren dit deelproject uit, inclusief twintig jaar beheer en onderhoud.

Schouten vertelt dat het brugdek met de lange voorgespannen liggers in het werk in dwarsrichting wordt nagespannen, zodat er geen druklaag nodig is. Bij de kleinere velden wordt een traditionele druklaag toegepast. Schouten: “Door de nagespannen dwarswapening blijft de constructiehoogte beperkt. Dat is belangrijk in verband met het streven naar een maximale doorvaarthoogte en minimale hoogte van het wegdek ten opzichte van maaiveld.”

De liggers hebben een hoge afwerkingskwaliteit, namelijk CUR 100 klasse B1 voor schoon beton. De naspanning van de liggers wordt ook door Haitsma Beton verzorgd in het werk. In februari 2016 worden de liggers in enkele weken aangebracht, waarna de nieuwe zuidelijke brug in maart 2016 al open moet voor het verkeer.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels