nieuws

Mobiel geluidsscherm komt alleen omhoog bij passeren van trein

infra

Mobiel geluidsscherm komt alleen omhoog bij passeren van trein

Een interactief geluidsscherm dat omhoog komt zodra treinen passeren en weer wegzakt zodra ze voorbij zijn. Daarmee wil de TU Delft geluidsoverlast tegengaan met zo min mogelijk visuele hinder.

Het geluidsscherm dat ‘Barrier in Motion’ is gedoopt, bestaat uit een monolithisch systeem, waardoor het weinig onderhoud vergt. Boutjes en moertje zijn uit den boze, zodat het scherm ook gemakkelijk te reproduceren is.

Het idee is geïnspireerd door de interactieve wanden die in 2009 door Festo en de onderzoeksgroep Hyperbody van de TU Delft werden geëxposeerd op de Hannover Messe. Architecten­bureau ONL heeft op basis daarvan een ontwerp gemaakt voor een geluidswand voor het spoor, maar daarna raakte het idee in het slop.

Afstudeeronderzoek

Hoessein Alkisaei werkte het idee voor zijn afstudeeronderzoek uit tot een bruikbare oplossing voor het Nederlandse spoor.

In het onderzoek moest de complexiteit en de hoeveelheid elementen voor een geluidswal worden teruggebracht. Daarnaast moest de geluidswal met nul kracht worden vervormd, zodat er nauwelijks tot geen aandrijving nodig zou zijn. De efficiëntie van de bewegende geluidsbarrière moet hoog zijn en de kosten laag.

Andere toepassingen

Naast het monolithische aspect is de geluidswal statistisch gebalanceerd, waardoor geen kracht hoeft te worden geleverd voor de beweging van de constructie. Om de beste vorm van de geluidswal vast te stellen, voerde Alkisaei diverse tests uit bij de faculteit Werktuigbouwkunde en Civiele Techniek. Het concept is volgens Alkisaei ook bruikbaar voor heel andere toepassingen. “Het is mogelijk om meubilair in een ruimte te laten wegzinken en tevoorschijn laten komen. Denk aan bijvoorbeeld stationsmeubilair, een overkapping waaronder mensen kunnen schuilen of uiteindes van perrons die dichtklappen zodra een trein voorbij komt. Ook zou je voor zonnepanelen een constructie kunnen bouwen die met de zon meedraait.”

Alkisaei, is inmiddels afgestudeerd op het onderwerp, en nu op zoek naar een promotieplek om het concept verder uit te werken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels