nieuws

Infrabedrijven moesten in 2015 omzet inleveren

infra

Infrabedrijven moesten in 2015 omzet inleveren
Shutterstock

Sinds het uitbreken van de crisis groeiden de omzetten in de bouw niet meer zo hard. Toch ligt het omzetniveau in totaal nog 14 procent onder dat van topjaar 2008. De omzetten van infrabedrijven krompen in 2015 met 2,5 procent. Grote infrabedrijven leverden het meest in.

De omzet van grote infrabedrijven kromp vorig jaar met 5 procent. Ook kleine gww-ondernemingen leverden in: -1,6 procent. De omzetgroei in de infra is volledig te danken aan werk van middelgrote bedrijven (tien tot honderd medewerkers). Voor deze bedrijven bedroeg de groei gemiddeld 5,5 procent.

Schade beperkt

Ondanks de omzetkrimp, blijft de schade voor de meeste infrabedrijven relatief beperkt. Gedurende de eerste jaren van de crisis stegen de omzetten van infrabedrijven nog. Veel projecten werden door middel van de Crisis- en herstelwet gestart. Vanaf 2014 is te zien dat deze projecten één voor één uit de orderportefeuille lopen. De gemiddelde omzet ligt volgens het CBS 3 procent boven het niveau van 2008.

Kleine bedrijven deden beter dan hun grotere collega’s

Gespecialiseerde aannemers hadden vorig jaar gemiddeld ruim 5 procent hogere omzetten. Net als in de burgerlijke en utiliteitsbouw deden kleine bedrijven (tot tien medewerkers) het in dit deel van de bouw beter dan hun grotere collega’s. Kleine specialistische aannemers groeiden vorig jaar met 10 procent; middelgrote aannemers met 2 procent, grote specialistische aannemers met 4 procent. Het zijn ook de kleine specialisten die de crisis het beste doorstaan hebben: hun omzet ligt 11 procent hoger dan 2010.

Kleinbedrijf

Dat kleine bedrijven de sector op sleeptouw nemen, is het beeld in een groot deel van de bouw. De sector als geheel groeide vorig met 5 procent. Zonder de bijdrage van het kleinbedrijf zou de groei van de bouw blijven steken op 3 procent.

De verhoogde bouwomzet volgt op het aantrekken van de markt voor koopwoningen in 2014. Vanaf 2015 stijgt het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen. Woningbouwers zagen hun omzetten met gemiddeld 10 procent stijgen in 2015. Vooral juni springt er uit.

De omzet in de burgerlijke en utiliteitsbouw nam in deze maand met 34 procent toe ten opzichte van juni 2014. Juni was de laatste maand waarin particulieren gebruik konden maken van het verlaagde btw-tarief voor renovatie en herstel van woningen. Toch gaapt er in vergelijking met 2008 nog een gat van 25 procent in de omzetten van de woning- en kantorenbouwers.

Reageer op dit artikel