nieuws

Heijmans verder onder druk in Leeuwarden

infra Premium

Heijmans verder onder druk in Leeuwarden

De provincie Friesland stelt Heijmans min of meer onder curatele bij de aanleg van het aquaduct onder het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden. Door problemen met afgekeurde trekankers loopt het project opnieuw vertraging op. Friesland is zijn geduld aan het verliezen.

Heijmans moet alle bouwmethoden voor het vervolg van het project aan de provincie voorleggen. Komen de partijen er niet uit, dan volgt mogelijk een rechtsgang. Over de financiële gevolgen van de problemen, naar verluidt 5 miljoen euro, wordt in een later stadium gesproken. ‘’Eerst werken aan oplossingen”, vindt de Friese gedeputeerde Sietske Poepjes.

Van de circa driehonderd trekankers, die aan de noordkant van het aquaduct 35 meter de grond in zijn gedraaid, bleken er bij inspectie ruim vijftig beschadigd of gebroken. De oorzaak is nog onduidelijk. De problemen kunnen zijn ontstaan bij het in de grond draaien van de palen tot maaiveld. Dat is uitgevoerd door een dochterbedrijf van Heijmans. Ook bestaat de mogelijkheid dat de trekankers zijn aangereden bij het uitgraven van de tunnelbak. Dat werk is uitgevoerd door Ballast Nedam, de aannemer die aan de zuidkant van het aquaduct beide werkzaamheden zonder problemen heeft uitgevoerd.

Heijmans draait straks driehonderd nieuwe trekankers in de grond, naast de oude palen. De nieuwe vertraging van het project bedraagt daardoor vier maanden. Het aquaduct kan daardoor pas eind dit jaar worden opgeleverd.

Voor de provincie wordt het project langzaam maar zeker een hoofdpijndossier. De problemen begonnen met de hardheid in de verschillende grondlagen waardoor de aannemer haar uitvoeringsmethode moest aanpassen. Hierdoor werd al snel duidelijk dat de ambitieuze oplevering in augustus 2015 niet gehaald werd. Daarna volgden verschillende problemen van lekkages tot afgekeurde trekankers.

Een onderzoek naar de verzakking van de naastgelegen Drachtsterbrug loop nog. Bij het leegpompen van het overstroomde aquaductdeel in het kanaal ontstond een lek in de onderwaterbetonvloer. Naast water kwam er ook zand in de bouwkuip terecht. Op sommige plekken werd een verzakking van de brug van 5 centimeter waargenomen. De Drachtsterbrug is nu stabiel en wordt weer gebruikt door het verkeer. Provincie Fryslân vraagt zich echter af of dat zo blijft als de damwanden van het aquaduct worden weggehaald. De fundering daarvan is namelijk tegen de pijlers van de brug aangebouwd. ‘’Heijmans moet het niet alleen bevestigen, de aannemer moet met keiharde bewijzen komen dat het daadwerkelijk niet gaat verzakken”, vindt gedeputeerde Poepjes.

Reageer op dit artikel