nieuws

Boring voor warmtenet onder Noordzeekanaal geslaagd

infra Premium

Boring voor warmtenet onder Noordzeekanaal geslaagd
Jorrit Lousberg

Met een boring onder het Noordzeekanaal is Amsterdam Noord stevig aangetakt op het regionale warmtenet.

De horizontaal gestuurde boring is uitgevoerd door A. Hak Drilling door vanaf twee oevers naar elkaar toe te boren. Nadat het gat in meerdere slagen was geruimd tot een diameter van 900 millimeter is de 800 meter lange leiding in één keer ingetrokken. De buis pal naast de Tweede Coentunnel vormt een belangrijke schakel in de uitrol van het Amsterdamse warmtenet.

Eind dit jaar moet het net in Amsterdam Noord volledig operationeel zijn. Dan kunnen 4000 woningen zijn aangesloten op het warmtenet dat de restwarmte van de Afvalenergiecentrale in het Westelijk Havengebied distribueert. Op dit moment zijn 2500 woningen in het stadsdeel aangetakt. Op basis van afspraken tussen gemeente, Nuon en projectontwikkelaars moet op termijn 15.000 woningen in het stadsdeel worden aangesloten. In heel Amsterdam moeten tegen 2040 in totaal 230.000 woningen zijn aangesloten.

Reageer op dit artikel