nieuws

Bio-olie verjongt bitumen zoab-puin

infra

Bio-olie verjongt bitumen zoab-puin

Een biologische olie moet onbruikbaar zoab-puin volledig geschikt maken voor hergebruik.

Het bitumen in zoab wordt om uiteenlopende redenen steeds harder. Het materiaal wordt zo hard dat het alle flexibiliteit verliest die nodig is om het opnieuw te gebruiken. Het Amerikaanse voedingsbedrijf Cargill denkt de oplossing te hebben met een biologische olie die het bitumen in weggefreesd zoab-puin verjongt zodat het geschikt wordt nieuw asfalt mee te maken. Directeur Paul Landa van het Asfalt Kennis Centrum (AKC) ziet daarmee een oplossing ontstaan voor nauwelijks nog weg te werken restmateriaal. “Daarvan kun je hooguit 10 tot 20 procent bijmengen dus dat schiet niet op wanneer de voorraad jaarlijks met ruim 1 miljoen ton toeneemt.” Gemengd met de Amerikaanse plantaardige Anova-olie kan volgens hem in elk geval 70 tot 75 procent worden hergebruikt en mogelijk zelfs 100 procent.

In de VS biedt Cargill Industrial Specialties de olie inmiddels zo’n vijf jaar aan. Daar werkt het naar ieders tevredenheid. Het bedrijf ziet er ook mogelijkheden voor in Europa. Proeven in Nederland moeten aantonen of dat zo is. De olie werkt op moleculair niveau in op het bitumen waardoor die in Landa’s uitleg weer als nieuw worden. Dat proces kan tot in het oneindige worden herhaald. De praktijk moet uitwijzen hoe lang de verjonging aanhoudt. Het gedrag op de lange termijn is moeilijk te simuleren, zegt Landa. “In het laboratorium kun je in een maand weliswaar tien jaar veroudering tot stand brengen, maar dat betreft alleen de inwerking van ultraviolet licht. Het zegt niets over de inwerking van vorst en strooizout.”

De markt biedt volgens de AKC-directeur ook minerale oliesoorten om bitumen te verjongen. “Die vormen een toeslag van enkele tientallen procenten in het nieuwe mengsel.” Van de plantaardige olie is naar hij weet maar enkele tienden van een procent nodig. De biovariant is volgens hem ook beter bestand tegen temperatuurwisselingen dan de minerale versie.

Aannemer Mourik verwerkt het nieuwe mengsel al in het dijkversterkingsproject Kinderdijk – Schoonhoven.

Reageer op dit artikel