nieuws

‘Houten’ fietspad ecodynamisch verlicht

infra

‘Houten’ fietspad ecodynamisch verlicht

Nederland grossiert in innovatieve fietspaden. Na het Van Gogh-fietspad in Nuenen en een fietspad geplaveid met zonnepanelen in Nieuwegein, komt er nu een ‘houten’ fietspad in Drenthe. Deze zomer moet er een proefstrook van biocomposiet liggen van zo’n 200 meter lang die ecodynamisch wordt verlicht.

De proef is een initiatief van de provincie Drenthe en recreatieschap Drenthe en gaat enkele jaren duren. Het onderzoek vindt plaats op een bestaand stuk fietspad tussen Klazinaveen en Weiteveen. Over een lengte van 200 meter worden geperste platen gelegd van hoogwaardige houtvezels en biohars. De platen hebben een enorme hardheid en slijtbestendigheid. Daarnaast wordt er ecodynamische verlichting toegepast.

Tegelijkertijd heeft het gevolgen voor de aanlegmethode

“Biocomposietplaten hebben als voordeel dat ze licht zijn en dat scheelt aanzienlijk in de hoeveelheid materiaal”, legt Rudi van Hedel, projectmanager biomassa en biobased economy van Grontmij uit. “Tegelijkertijd heeft het gevolgen voor de aanlegmethode. Ten opzichte van beton heb je namelijk een gewichtsreductie van meer dan 90 procent. Om de platen goed te funderen worden er verschillende constructies uitgeprobeerd onder andere met liggers.”

Levensduur

De levensduur van biocomposiet is minstens gelijk aan beton of staal en is 100 procent recyclebaar, aldus Van Hedel. “Biocomposiet is natuurlijk niet nieuw, maar als toepassing voor fietspaden wel. Het is een vrij licht, maar ook glad materiaal. Reden dat er prefab-platen worden gemaakt met verschillende structuren. Deze gaan we uitgebreid testen. Bij het produceren kun je structuur aanbrengen in de plaat met een kam of borstel. Ook frezen is mogelijk.

We zijn zelfs een samenwerking aangegaan met een bandenfabrikant. Die gaat helpen om het juiste oppervlakte voor de plaat te ontwikkelen. In de toekomst kunnen met dit materiaal fietspaden met verschillende ondergronden worden ontwikkeld. Zo creëer je fietspaden met een ideale ondergrond voor bijvoorbeeld mountainbikers of recreatieve fietsers. Als het fietspad goed bevalt, starten lokale bedrijven een samenwerking om de biocomposietplaten te produceren.

Nieuw concept

Tegelijker met de proef start Grontmij een proef voor ecodynamische verlichting. Dit is een nieuw concept voor openbare verlichting in natuurgebieden, waarbij door toepassing van leds de verlichting wordt aangepast aan lichtkleuren in de natuur.

Van Hedel: “Ook de materialen voor masten en armaturen bestaan uit biocomposiet. In de armaturen zitten slimme verlichtingsconcepten. Sensoren pakken kleuren uit de rondomliggende natuur en bootsen deze na. Hierdoor ontstaat een optimale afstemming tussen flora en fauna, sociale veiligheid en verkeersveiligheid.”

Reageer op dit artikel