nieuws

Geld voor spoorbeveiliging gaat naar Schiphol

infra

Geld voor spoorbeveiliging gaat naar Schiphol

Staatssecretaris Dijksma (I&M) wil een deel van de 2,8 miljard euro die is gereserveerd voor het invoeren van het nieuwe spoorbeveiligingssysteem ERTMS gebruiken om de spoorproblemen rond station Schiphol aan te pakken.

Dat meldde Dijksma donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De invoering van ERTMS op Europees niveau loopt vertraging op doordat een aantal grote landen als Frankrijk en Duitsland de oorspronkelijke planning niet gaan halen. Maar Dijksma geeft ook toe dat het project in Nederland zelf ook vertraging oploopt. Eerder werd duidelijk dat de uitrol van ERTMS op het goederentraject tussen Amsterdam en de Betuweroute niet voor 2020 gerealiseerd wordt. Ook krijgt Nederland de organisatie van het programma maar niet op orde. De Auditdienst Rijk, die de doelmatigheid van het programma onderzoekt,  gaf over 2014 een afkeurende controleverklaring. De staatssecretaris verwacht dat ook over 2015 geen goedkeuring komt.

De Europese Commissie gaat de planning voor een Europese invoering nu aanpassen. Volgens Dijksma ligt het daarom voor de hand dat Nederland ook meer tijd moet nemen voor de planuitvoering, om in de pas te blijven lopen met de omringende landen. “Dit biedt eveneens de gelegenheid om optimaal gebruik te kunnen maken van de kennis en ervaring die in andere landen wordt opgedaan. Er lopen op dit moment al veel contacten met andere lidstaten over de invoering van ERTMS en ik vind het belangrijk dat ook in de toekomst maximaal gebruik wordt gemaakt van best practices en lessons learned in andere landen. Ten behoeve van deze gesprekken wordt door het programma ERTMS gewerkt aan een uitrolstrategie die aansluit op de planning in andere lidstaten.”

Door de vertraging komt een deel van het budget vrij voor de aanpak van andere projecten waarvoor in het Infrastructuurfonds geen geld meer is. Dijksma noemt daarbij specifiek de problemen met het spoor rond station Schiphol. Op dit traject ondervindt het spoorverkeer al jaren de meeste vertraging.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels