nieuws

Bypass voorkomt stroomstoringen

infra Premium

Bypass voorkomt stroomstoringen

Regionaal netbeheerder Westland Infra zegt met een omleidingskabel de elektriciteitsvoorziening tijdens een storing in bedrijf te kunnen houden.

W estland Infra legde vorig jaar in de gemeenten ’s Gravenzande, Wateringen en De Lier een koppelkabel aan die kabels in noodgevallen omleidt naar een andere voeding. Het systeem fungeert in zulke gevallen als bypass. In de loop van dit jaar realiseert de netbeheerder de omleiding verder in de regio’s Westland en Midden-Delfland.

Een storing in de vorm van een uitgevallen stekker in ’s Gravenzande in de nacht van 3 op 4 januari dit jaar leerde de netbeheerder dat het systeem werkt. Het is bedoeld voor middenspanningsstations die met 25 kilovolt voedingskabels en transformatoren bedienen. Sensoren controleren of zich dusdanig grote afwijkingen voordoen in de spanningswisselingen dat het geleverde vermogen erdoor vermindert.

Kortsluitvast

Wanneer de metingen op een dreigende storing wijzen schakelt het systeem automatisch over naar een ander transformatorstation. Dat gebeurt via de omleidingskabel die een aantal stations verbindt. De communicatie tussen de verschillende stations loopt via een glasvezelkabel. Een dergelijke verbinding is onder meer kortsluitvast en blijft mede daardoor altijd functioneren, zegt directeur Frank Binnekamp van Westland Infra.

Het transformatorstation dat tijdens een storing de functie van het getroffen station overneemt heeft voldoende reserve om tijdelijk extra vermogen te leveren voor een kleine 3500 huishoudens.

Energie uitwisselen

Westland Infra werkt intussen aan een systeem dat de energiekosten helpt te verminderen voor de tuinbouwbedrijven in het verzorgingsgebied. Tuinders worden dan niet meer afgerekend op basis van de grootste piek maar over een gemiddelde.

Een dergelijk systeem is beproefd in het tuinbouwcluster in de Wieringermeer waar een aantal tuinders een eigen elektranet onderhoudt. De praktijk leert dat het systeem de aangesloten bedrijven meer mogelijkheden bied t om onderling energie uit te wisselen.

Reageer op dit artikel