nieuws

Veertig werklozen aan de slag via A9-academie

infra Premium

Veertig werklozen aan de slag via A9-academie

Bij de bouw van de Gaaspertunnel kunnen veertig langdurig werklozen aan de slag bij de A9-academie. Zij fungeren als stewards, die in opdracht van Rijkswaterstaat en consortium IXAS nieuwsgierige omwonenden en andere geïnteresseerden een kijkje achter de schermen geven.

Omgevingsmanagers Malou van der Pal (IXAS) en Lammert Postma (Rijkswaterstaat) zijn enthousiast over de reacties uit de omliggende wijken. Op basisscholen en ROC geven projectmanagers in hun eigen tijd les over techniek en de tunnel.

A2-school

Naar voorbeeld van de A2-school in Maastricht is bij de Gaaspertunnel de A9-academie opgericht. Nu al zijn de eerste dertien mensen aangenomen, die nauwelijks kans hadden op de arbeidsmarkt en langdurig thuis zaten. Zij mogen aan de slag op kantoor, als keetdame of bij leerervaringsplekken op de bouwplaats. De bouwcombinatie heeft bureau GEA ingeschakeld om hen intensief te begeleiden.

Echt geweldig om te zien met hoeveel enthousiasme ze rondleiden

“Zonder aandacht voor schulden of coaching haakt 80 procent namelijk binnen een week af”, weet Van der Pal inmiddels. Zij is zelf ook bij de A2-school gaan kijken om alvast wat lessen te leren. Naar aanleiding daarvan zijn nu ook in de Bijlmer diverse ‘stewards’ gerekruteerd die allemaal uit de aangrenzende wijk Kelbergen komen. Postma: “Zij begeleiden passanten en geven uitleg over de werkzaamheden. Het is echt geweldig om te zien met hoeveel enthousiasme dat gebeurt.”

Reageer op dit artikel