nieuws

Robot controleert en herstelt hoofdgasleiding

infra

Robot controleert en herstelt hoofdgasleiding

De Britse gasnetbeheerder SGN en de Amerikaanse robotbouwer ULC Robotics hebben samen een systeem ontworpen om gastransportleidingen die in gebruik zijn van binnenuit te inspecteren en te repareren. De gezamenlijke vinding heet Cast Iron Robotic Repair Inspection System.

Deze CIRRIS bestaat uit 2 delen: een inspectierobot en een reparatierobot. De inspectierobot controleert al rijdend de binnenkant van de metalen hoofdleidingen op corrosie, wanddikte en materiaalspanning. De herstelrobot injecteert reparatiegel in de buiswand en de koppelingen. Zo worden lekkages gestopt en de leiding geconserveerd. CIRRIS wordt via een sluis in de leiding gebracht en kan daarin een afstand van enkele honderden meters afleggen.

Reageer op dit artikel