nieuws

ProRail: drastische daling aantal koperdiefstallen

infra

ProRail: drastische daling aantal koperdiefstallen

Bij de ontmanteling van een hennepkwekerij heeft de Utrechtse politie onlangs zo’n 3000 kilo koper aangetroffen. Een groot deel daarvan bleek afkomstig van het spoor. ProRail heeft aangifte gedaan.

Volgens het spoorbedrijf is het aantal diefstallen van koper de afgelopen tijd juist drastisch gedaald. In de eerste helft van 2014 waren er nog 127 koperdiefstallen, in 2015 is dat aantal gedaald naar 54 in dezelfde periode. Volgens ProRail is dat grotendeels te danken aan diverse maatregelen die zijn genomen om diefstal te voorkomen en de pakkans te vergroten.Die maatregelen bestaan onder andere uit nachtelijke controles van beveiligers met honden, en het plaatsen van camera’s met infrarood en bewegingsmelders om de koperdieven op heterdaad te betrappen. Ook worden hekken geplaatst om de toegang tot het spoor moeilijker te maken. Maar ook wordt, waar mogelijk, koper vervangen door aluminium en wordt koper zelfs voorzien van DNA-spray die achterblijft op de kleding en het lichaam van een koperdief.

In 2011 becijferde de spoorbeheerder dat het wegnemen van koper op bouwplaatsen en langs het spoor jaarlijks zo’n 10 miljoen euro kost. De politiek neemt daarom maatregelen, zoals een identificatieplicht bij het aanbieden van een partij koper in de metaalbranche.

Daarnaast worden in de strafeis voor koperdieven de gevolgen voor de schade en de vertraging vaker meegenomen.

Reageer op dit artikel