nieuws

Ook Nederlandse bouw groeit bovengemiddeld

infra Premium

Ook Nederlandse bouw groeit bovengemiddeld

De bouwproductie in Europa groeit komende jaren harder dan verwacht. Ook in Nederland voorziet Euroconstruct een bovengemiddelde stijging van de bouwactiviteit.

Opnieuw goed nieuws vanaf het halfjaarlijkse Euroconstruct-congres: de bouw zit stevig in de lift. Zo stevig zelfs dat de prognoses uit juni alweer de prullenbak in kunnen. De Europese bouweconomen, die vorige week vrijdag bijeenkwamen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, verwachten voor 2016 nu “een recordgroei”, van 3 procent. Dat is 0,6 procentpunt meer dan waar eerder dit jaar op werd gerekend.

Ook in de jaren daarna zal de bouw verder groeien. In 2017 zal de stijging naar verwachting 2,7 procent bedragen; in 2018 wordt uitgegaan van 2 procent.

Met die groeicijfers komt de totale bouwproductie in 2018 uit op 1478 miljard euro. Dat is 146 miljard meer dan in 2013, toen de bouwvolumes een dieptepunt bereikten, maar nog altijd 54 miljard minder dan in 2007, het laatste jaar voordat de financiële crisis losbarstte en grip kreeg op de bouwsector.

Bij Euroconstruct zijn de Economisch Instituten voor de Bouw van negentien Europese landen aangesloten, waaronder Nederland alsmede de grote bouweconomieën Duitsland, Frankrijk, Engeland en Italië. Op Slowakije na worden in alle landen volgend jaar toenemende bouwvolumes voorzien. Bovengemiddeld zal de groei zijn in Ierland (9,3 procent) Polen (7,4 procent), Spanje (4,4 procent) en Nederland, dat volgend jaar 4,1 procent meer zal bouwen.

Wordt de omvang van de bouwmarkten meegewogen dan zijn het de grootste economieën die uitblinken. Dat is volgens Euroconstruct opvallend.

In 2016 behoren de 6 grootste bouwmarkten van Europa tot de grootste bijdragers aan de groei. Dat is jaren niet meer voorgekomen

“In 2016 behoren de zes grootste bouwmarkten van Europa – Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Polen – tot de grootste bijdragers aan de groei. Dat is jaren niet meer voorgekomen. Aan de gemiddelde groei van 3 procent volgend jaar draagt het zestal 2,3 procent bij. Met andere woorden: zij produceren 75 procent van de groei, die rond de 30 miljard ligt.”

Motor

De woningbouw is onmiskenbaar de grote motor achter de opleving in de bouw, blijkt uit de nieuwste cijfers van Euroconstruct. Volgend jaar groeit de nieuwbouw van woningen met 6,1 procent tot een volume van 269 miljard. In Nederland wordt een groei van maar liefst 19 procent verwacht. Alleen in Ierland is de toename nog groter: 23,7 procent. Ook in 2017 en 2018 stijgt de woningbouwproductie in Nederland en Ierland het hardst van alle landen in Europa.

Voor Nederlandse woningbouwers die actief zijn in België is er minder goed nieuws. Onze zuiderburen staat volgend jaar een krimp van ruim 10 procent te wachten op de woningbouwmarkt. In 2017 is weer sprake van groei, zij het met 0,9 procent zeer beperkt.

In zowel de utiliteitsbouw als de gww-sector liggen de groeipercentages lager dan in de woningbouw, maar staan de seinen wel op groen. Ook in Nederland. De bouw van kantoren, scholen en ziekenhuizen neemt volgend jaar in ons land met 2,6 procent toe, verwacht Euroconstruct. Daarmee scoort Nederland wel onder het Europese gemiddelde van 2,9 procent.

De gww-markt groeit in 2016 met 2,4 procent. Daarmee blijft het achter bij de groei van 3,3 procent die voor 2015 is verwacht. Kampioen wegenbouwen is komende jaren Polen, waar een groei is voorzien van rond de 15 procent. Volgens de bouweconomen wordt die groei mede mogelijk gemaakt door Europese subsidies. Steun uit Brussel bezorgde Slowakije een 36 procent hogere gww-productie.

Reageer op dit artikel