nieuws

Nieuw fietspad bestaat uit oud asfalt

infra

Nieuw fietspad bestaat uit oud asfalt

In het deelgebied Merwe-Vierhavens van Stadshavens Rotterdam is een fietspad aangelegd van 100 procent herverwerkt asfalt. Een primeur voor de Maasstad.

Het herverwerkte asfalt kwam er door samenwerking van Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam, VolkerWessels onderneming KWS Infra en Arizona Chemicals. De laatste leverde een additief dat de oorspronkelijke eigenschappen van verouderd asfalt herstelt. De fabrikant destilleerde de toeslag uit restproducten van naaldbomen die voor de papierindustrie zijn gebruikt. Het fietspad maakt deel uit van het Lab op Straat: een teststraat van zo’n 120 meter waar bedrijven, overheid en kennisinstituten innovatief straatmeubilair testen.

Betere kwaliteit bitumen

KWS Infra herverwerkt het asfalt volgens het Highly Ecologic Recycling Asphalt System (HERA). Met het systeem, dat bij Asfaltcentrale Rotterdam is geïnstalleerd, kan asfalt volgens KWS drie tot vijf keer worden herverwerkt. Het oude materiaal wordt in de trommel indirect verwarmd. Bitumen dampen zo minder sterk uit, wat onder meer de kwaliteit ervan ten goede komt. Bij de huidige productie-installaties verwarmen branders het asfalt direct, waardoor lichte koolwaterstoffen uit de bitumen met de gassen uit het materiaal ontwijken. Daarmee boeten de bitumen aan kwaliteit in.

Uitstoot

Door de indirecte verhitting daalt ook de uitstoot van stof, koolmonoxide en onverbrande koolwaterstoffen, zwavel- en stikstofoxide. In de becijferingen van VolkerWessels vermindert het systeem de CO 2 -uitstoot met zo’n 75 procent. Dit komt door de schonere productie van asfalt en door verminderde aanvoer van nieuwe (primaire) grondstoffen. Per ton conventioneel geproduceerd asfalt komt nu ongeveer 17 kilo CO 2 vrij. In Nederland wordt jaarlijks een kleine 9 miljoen ton asfalt geproduceerd waarbij ruim 153 miljoen kilo CO 2 in de lucht komt. Met een totale herverwerking kan die hoeveelheid met ongeveer 115 miljoen kilo verminderen.

Gas besparing

Het energieverbruik daalt eveneens. De productie van een ton asfalt vergt zo’n 9 kubieke meter aardgas. Een HERA-systeem met energiezuinige condensdroger kan met 30 procent minder gas toe. De 2,7 kubieke meter die zo wordt bespaard, levert op een totaal van 9 miljoen ton asfalt zeker 24,3 miljoen kubieke meter gas op.

Minder kritische mengsels voor onder meer fietspaden kunnen volledig uit herverwerkt asfalt bestaan. KWS en Volker Stevin Materieel ontwikkelden het HERA-System met Amman, een Zwitserse specialist in asfaltproductie-installaties. De installatie in Rotterdam kostte circa 4,5 miljoen euro.

Reageer op dit artikel