nieuws

“Mensen worden ook blij van duurzaam bouwen”

infra Premium

“Mensen worden ook blij van duurzaam bouwen”

Hoezo duurzame bouwvrouwen? Er zijn ook duurzame bouwmannen. Cobouw sprak er vier. Allemaal spelen ze een rol bij de klimaatvriendelijke dijkverzwaring langs de Lek.

Jan Kees van Vliet, adjunct-directeur Mourik

Duurzaamheid zit inmiddels diep in onze organisatie

“Duurzaamheid zit inmiddels diep in onze organisatie. Eind 2009, toen bouwbedrijven begonnen met de C02-prestatieladder zei iedereen nog “waar gaat het over?”. Het stond nog niet echt op de agenda. De laatste jaren is dat enorm veranderd, langzaam gaat het gedachtegoed van kantoor naar de projecten en de projectleiders, al is de laagste prijs vaak heilig voor opdrachtgevers. Duurzaamheid moet je echter wel alleen toepassen bij grote projecten waarmee je impact kan maken. Per aanbesteding moet je kijken wat er mogelijk is. Vanuit het grotere denken spreekt duurzaam bouwen me aan. Mensen worden hier ook blij van. Wij willen als bouwer het signaal geven dat onze ambities hoger reiken dan de C02-prestatieladder. Opdrachtgevers: vraag ons dat uit.”

Duurzaamheid werkt alleen als het combineert met andere vraagstukken

Kees Scheer, projectmanager Mourik

Ik voel me verantwoordelijk voor deze planeet

“Ik ben het verlengstuk van Jan Kees. Ik breng de visie in de praktijk. Duurzaamheid werkt in mijn optiek alleen als je dat combineert met andere vraagstukken zoals het beperken van hinder voor de omgeving. Wij wilden hier zo min mogelijk vrachtwagens over de dijk hebben vanwege het trillen. Daarom bouwden wij twee loswallen. Klei, zand, puin van gesloopte oude huizen halen we via de rivier er uit. Deze oplossing is ook duurzamer. We verstoken nu minder diesel. De noodzaak? In alle bescheidenheid voel ik me ook wel een beetje verantwoordelijk voor de toekomst van de planeet.”

”Ik moet wel goed werk leveren, anders lig ik er snel uit”

Cor Glimmerveen, vestigingsdirecteur van Van Dijk Beton

Ik vind dat we moeten oppassen dat we van beton het afvalpotje maken

“Wij passen al jaren gerecycled teerhoudend asfaltgranulaat toe in onze producten, zoals ondergrondse putten, leggers en keerwanden. Ja het is moeilijker dan zand en grind gebruiken, het is namelijk heel fijn materiaal. Bij zelfverdichtend beton moet je goed opletten dat het spul consistent blijft. Daarom sta ik het altijd nat te spuiten. Ik moet wel goed werk leveren. Daar word ik op afgerekend. Anders lig ik er binnen no-time uit. Hoewel ik qua prijs concurrerend ben, staat mijn telefoon niet roodgloeiend. Dat is best gek, ja. Ik vind verder dat we moeten oppassen dat we van beton het afvalputje maken. We willen er alles in stoppen, zelfs zeezand. Ik ben daar tegen.”

”Ik zie wereldwijd een relatie met wat hier aan de dijk gebeurt”

Aad den Boer, directeur Van Dijk Beton BV

We moeten hard aan de slag, met goede ketensamenwerking kan dat

“Van origine is de familie Den Boer betonfabrikant. Ik denk dat het zo’n beetje het oudste betonbedrijf is van Nederland. In de jaren tachtig zei ik al tegen de minister in het kader van duurzaamheid dat het primair blijven oppompen van zand en grind alleen maar leidt tot waterplassen. Eind negentiger jaren kwam ik in Rotterdam een wethouder tegen die vond dat ik Rotterdam duurzaam moest maken, omdat ik een van de grootste leveranciers was. Samen hebben we toen de Cirkelstad bedacht. Van vrijkomende trottoirtegels en –banden uit de stad maakten we nieuwe. Later, vanaf 2009, maakten we van teerhoudend asfaltgranulaat honderd procent primair zand en grind en vervangend ecobeton. Duitsland, mevrouw Merkel, volgt ons voorbeeld al. Ze stuurt al schepen naar Reko, want in Duitsland hebben ze geen thermische reiniger. Zand en grind genoeg via onze rivieren? Dat klopt niet. Napoleon zei het al. Wij zijn het uitspoelsel van de rivieren. Als ophoogzand kunnen we het prima gebruiken, maar niet als betonzand. Dat komt uit de Rijn. De noodzaak? Naast Malta en Luxemburg is Nederland een van de vuilste landen van Europa. We moeten dus hard aan de slag. Met goede ketensamenwerking kan dat. Ik zie wereldwijd een relatie met wat er hier aan de dijk gebeurt. En als je weet dat het op sommige plekken morgen 45 graden Celsius is en als 75 graden aanvoelt dan ga je toch lopen?”

Reageer op dit artikel