nieuws

Langste opdrijvende dam beschermt Spakenburg tegen hoog water

infra Premium

Langste opdrijvende dam beschermt Spakenburg tegen hoog water

Spakenburg krijgt de langste opdrijvende dam ter wereld. De Belgische fabrikant Aggéres won de aanbesteding met zijn Self Closing Flood Barrier (SCFB) dankzij een combinatie van bewezen betrouwbaarheid en feestelijke tierelantijnen.

De 335 meter lange waterkering bestaat uit een bassin in de grond met daarin d e keerwand. Komt het water omhoog, dan vult het bassin zich en drijft de keerwand op tot aan het vergrendelpunt dat de opstaande wand verankert. Het exemplaar in Spakenburg krijgt een flexibele hoogte van 80 centimeter.

De dam is gemaakt van lichtgewicht composiet materiaal met een stalen bovenzijde en komt in de bestrating rondom de historische botterhaven te liggen. Langs de nieuwe haven wordt de kademuur met 60 centimeter opgemetseld met ook daarin de SCFB.

Volgens Jan Welling van het Waterschap Vallei en Veluwe is Spakenburg hiermee zelfs bij een noordwesterwind met windkracht 12 en heel hoog water beschermt tegen wateroverlast. “Zelfs als wij als waterschap zouden vergeten om de draaiventielen van de nieuwe waterkering open te zetten.”

Aggéres won de Best Value Procurement met zes inschrijvers. Welling: “Het feit dat de kering al op een andere plek in gebruik is, was voor het waterschap heel belangrijk. De oudste SCFB staat er nu zeventien jaar en hoefde nog nooit gerepareerd te worden.”

De waterkering is ingebed in een totaaloplossing voor het havengebied van de bouwcombinatie Van Heteren/Jansen Venneboer en scoorde volgens Welling op alle onderdelen het beste. Bovendien had het ontwerp toegevoegde waarde. “Hier en daar deed het oude centrum ietwat rommelig aan wat parkeren betreft en ook dat is in het plan aangepakt.” Ook het idee om het volkslied van Spakenburg in de stalen bovenkant van de nieuwe waterkering te graveren, viel in goede aarde bij de beslissers. De aannemerscombinatie denkt er voorts ook nog over om bij wijze van toeristische attractie een doorzichtig model van de kering te plaatsen in de haven, waar geïnteresseerden het water in kunnen pompen om zo de werking van de damwand te ontdekken.

Reageer op dit artikel