nieuws

Woningbouw aanjager Nederlandse economie

infra Premium

Woningbouw aanjager Nederlandse economie

Het is woningbouw wat de klok slaat in de bouw. Andere economische sectoren profiteren er dankbaar van.

Terwijl de infra en de utiliteitsbouw nog moeilijke tijden beleven, is de woningbouw in Nederland sterk opgeveerd. Zo sterk zelfs dat andere sectoren ervan profiteren. De groothandel, het wegtransport en de binnenvaart varen wel bij de aantrekkende woningbouw, merkt ING Economisch Bureau. Hoe meer gebouwd wordt, hoe meer er geleverd moet worden.

“De beëindiging van het lage btw-tarief zorgde in juli wel voor een lichte terugval van de volumes, maar voor geheel 2015 verwachten we een groei van 6 procent. In de utiliteitsbouw en de infrasector is het herstel nog wel beperkt”, zegt Maurice van Sante van ING Economisch Bureau.

Inhaalvraag

Ook de Rabobank ziet de Nederlandse woningbouw als belangrijke aanjager voor de economie. De bank is zelfs nog iets positiever dan ING. Mede door het effect van een inhaalvraag, ziet de Rabobank de bouw dit jaar met 6,1 procent groeien en volgend jaar met 3,5 procent.

Wel is de winstgevendheid voor bouwbedrijven verslechterd. Tussen het derde kwartaal van 2008 en het vierde kwartaal van 2014 zijn de prijzen van nieuwbouwwoningen met 18 procent gedaald, terwijl de bouwkosten in dezelfde periode met 5 procent gestegen zijn.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is voorzichtiger. Wel zijn de verwachtingen over de bouwproductie naar boven bijgesteld. Het EIB ging begin dit jaar nog uit van een groei van 3 procent. Inmiddels wordt uitgegaan van 4,5 procent groei. In 2016 zet het herstel door met een 3 procent. “Met deze groeicijfers behoort de bouw voor het eerst sinds de aanvang van de crisis tot de koplopers binnen de Nederlandse economie”, aldus het onderzoeksinstituut.

Ongekend

Er lijkt ruimte voor meer woningbouwproductie. Door de in 2014 fors aangetrokken vergunningenafgifte neemt de nieuwbouwproductie in 2015 sterk toe.

Dit jaar en volgend jaar komt de groei ruim boven 10 procent per jaar. In historisch perspectief is deze groei ongekend, maar in niveau is de productie in relatie tot de huishoudensgroei volgens het EIB nog laag.

Reageer op dit artikel