nieuws

Verhagen: Meer geld voor infra broodnodig

infra Premium

Verhagen: Meer geld voor infra broodnodig

Alleen als de rijksoverheid de begroting van het ministerie voor Infrastructuur en Milieu jaarlijks met 250 miljoen verhoogt, kan de economie groeien en de filedruk verminderen. Dat zegt Maxime Verhagen op de website van Bouwend Nederland.

Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, luidt de noodklok over de staat van de Nederlandse infrastructuur. Die remt het economisch herstel sterk af. ‘‘We knellen de economie af door continu te beknibbelen op onze infrastructuur. Er moet simpelweg geld bij. Tot 2028 is elke infra-euro gereserveerd. De komende twaalf jaar is de flexibiliteit dus nul, terwijl Nederland aan de vooravond staat van een enorme vervangingsgolf’’, stelt Verhagen vast. Omdat het bij infra vaak over grootschalige en langlopende projecten gaat, zou het volgens hem verstandig zijn de looptijd van de begroting te verlengen tot 2040. Dat zou de flexibiliteit aanzienlijk vergroten.

Door bezuinigingen bij het Rijk is het momenteel slecht gesteld met de werkgelegenheid in de infrabranche. Terwijl er volop werk ligt te wachten. De voorman van Bouwend Nederland, waarbij circa 1400 infrabedrijven zijn aangesloten, wijst erop dat de komende jaren veel verouderde infrastructuur uit de jaren zestig en zeventig moet worden aangepakt. Tegelijkertijd eisen volgens Verhagen ook de klimaatverandering en de razendsnelle digitalisering aanpassingen aan het wegennet.

Verhagen constateert dat er sprake is van een mismatch tussen fileproblematiek en infrabudget. Werkt de filedruk op het huidige wegennet nu al sterk remmend op de economie, in de toekomst zal dat effect alleen maar groter worden, waarschuwt de topman van Bouwend Nederland. ‘‘Nu de crisis over is, loopt het wegennet weer heel snel vol. Het is dan ook niet gek dat het kennisinstituut van I&M zelf al verwacht dat het reistijdverlies tot 2020 weer groeit met 45 procent. Staat er straks elke dag 500 kilometer file? Moet je de hele rit blijven staan in de trein, dag in dag uit? ’’

Verhagen vindt het hoog tijd voor een landelijk investeringsplan dat uitgaat van weg- en spoorverbreding. Er moet een einde komen aan de bezuinigingen op het departement, dat in de afgelopen jaren miljarden euro’s heeft ingeleverd ten koste van broodnodige aanpassingen aan het wegen- en spoorwegnet. Verhagen roept het kabinet op snel maatregelen te nemen.

Reageer op dit artikel