nieuws

Uitgaven provinciewegen klimmen naar 1,2 miljard

infra Premium

Uitgaven provinciewegen klimmen naar 1,2 miljard

De provincies hebben in 2014 bijna 1,2 miljard euro geïnvesteerd in landwegen. In 2011 was het bedrag nog slechts 293,1 miljoen euro.

Van de 1,2 miljard provinciegeld dat vorig jaar naar de landwegen vloeide, werd een derde uitgegeven in Gelderland. De bestuurders in Arnhem maakten 477,9 miljoen vrij voor verkeer & vervoer, waarvan 391,3 miljoen naar de landwegen vloeide. De geldstroom naar de wegen betekende een ruime verdubbeling ten opzichte van 2013. Voor vervoersmaatregelen trok de provincie Gelderland vorig jaar 86,7 miljoen uit.

Zuid-Holland is als provincie de tweede wegenbouwer van het land. Den Haag vergrootte de financiële ruimte van 145,9 naar 160,2 miljoen euro. Utrecht verhoogde van 2013 op 2014 de uitgaven voor landwegen met 46 procent tot 126,3 miljoen euro. Met dat bedrag streefde de provincie Noord-Brabant (105,6 miljoen euro) voorbij. In Noord-Holland, Limburg en Overijssel trokken de provinciebestuurders voor zo’n 55 tot 65 miljoen de portemonnee voor de wegenbouw.

Het vermogen van de provincies is in 2014 voor het derde jaar op rij gedaald, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Samen beschikten ze vorig jaar nog over 15,9 miljard euro. Sedert 2011 is 1,6 miljard ingeteerd op het vermogen. Het kapitaal van de provincies stamt grotendeels uit de verkoop van de aandelen van de energiebedrijven Essent en Nuon in 2009.

Energiepotje

Het CBS stelt vast dat de provincies hun energiepotje vooral gebruiken om negatieve resultaten op beleidsterreinen te dekken. In 2014 vloeide het geld in belangrijke mate naar uitgaven ten behoeve van het verkeer en de natuur- en recreatiegebieden. Ook werd de reserve aangesproken om de dalende inkomsten uit het provinciefonds te compenseren.

De rijkste provincies van het land zijn Gelderland (4,7 miljard) en Noord-Brabant (3 miljard euro). Zeeland is op papier de armste, maar beschikt nog wel over de mogelijkheid om energiebedrijf Delta te verkopen.

Reageer op dit artikel