nieuws

“Stevig winstherstel nodig”

infra Premium

“Stevig winstherstel nodig”

Volgens de prognoses van het EIB mag de productie in de infra dan aantrekken, dat geldt nog niet voor de prijzen. De winstgevendheid is duidelijk nog te laag, oordeelt het EIB. “Er is een stevig winstherstel nodig”, meent directer Taco van Hoek.

Ondernemers zijn het er hartgrondig mee eens. Zij klagen dat concurrenten soms zwaar onder de prijs inschrijven, tot wel 25 procent. MKB Infra vindt het hoog tijd voor een gesprek met gemeenten, de voornaamste categorie opdrachtgevers in de sector. “Zij beseffen onvoldoende dat kiezen voor de laagste prijs het risico van kwaliteitsverlies met zich meebrengt.”

Het prijsniveau zal mogelijk herstellen wanneer het door bezuinigingen uitgestelde onderhoudswerk op de markt komt. “Vroeg of laat moet er een inhaalslag worden gemaakt”, zegt Martine Kleizen van Lansink Wegenbouw. “Tegenover al dat toekomstige werk staan weinig vakkrachten, want er zijn in de sector veel ontslagen gevallen. Als er veel werk is en er zijn weinig mensen kan dat een gunstig effect hebben op de prijs.”

Onmogelijke eisen

Van Spijker Infrabouw BV in Meppel wijst op een ander vervelend kostenaspect. In een overvolle markt stellen opdrachtgevers soms onmogelijke eisen. “Niks mis met emvi-aanbesteden, maar de kosten die je soms kwijt bent aan het maken van kwaliteitsplannen staat vaak niet in verhouding tot de omvang van het project”, zegt Ester van Spijker. Bouwend Nederland onderschrijft dat emvi niet altijd proportioneel wordt toegepast en pleit voor een vergoeding voor het voorwerk.

Bouwend Nederland ziet nog een andere zorgwekkende trend. Grote opdrachtgevers als Rijkswaterstaat leggen meer en meer risico’s bij de opdrachtnemers neer. Dat maakt ondernemers voorzichtig. Ze bedenken zich wel twee keer voordat ze op een risicovol project inschrijven, signaleert Bouwend Nederland.

Reageer op dit artikel